maandag 26 mei 2008

Handig

Nieuwe luchtreiniger tegen MRSA-verspreiding
Uitgegeven: 26 mei 2008 09:56 - Twaalf ziekenhuizen gebruiken een nieuw soort luchtreiniger om virussen, bacteriën en schimmels uit de lucht te filteren. De zogeheten Virobuster zuigt de lucht op en doodt met ultraviolet licht alle aanwezige micro-organismen.
Dat heeft de fabrikant van de Virobuster maandag laten weten. Het apparaat helpt virusuitbraken in een ziekenhuis te voorkomen. Daardoor krijgt de ziekenhuisbacterie MRSA geen kans meer om zich via de lucht te verspreiden. Maar ook SARS, H5N1 (vogelgriep) en tbc worden uit de lucht gefilterd.
(bron: Nu.nl)

Fotozondagavond: ouder en kind

Vader en zoon: duidelijk hetzelfde gevoel voor humor!

zondag 25 mei 2008

Ziek

Het zat er aan te komen: woensdag spierpijn, donderdag ergere spierpijn. Vrijdag 38,6 en zaterdagmorgen 39,2 gr. Ja fijn dan: de griep. Het is het mooiste weer van de wereld en ik lig me suf te transpireren in bed. Rik is een engel. Komt met soepjes, vruchten met yoghurt en doet 'en passant' ook het huishouden. Waarschuw hem dat hij het niet al te leuk moet maken om ziek te zijn, anders ga ik dit om de paar weken simuleren.
Nee hoor. Voel me echt heel beroerd. Koorts wil ook maar niet echt zakken. Bel voor de zondag alle leuke dingen die gepland stonden maar af. Vrienden blijven nu met volle ijskast zitten en mijn jarige pa zal me moeten missen op zijn verjaarsdinertje. Kan dat influenza virus niet ergens anders gaan logeren?

Helpdesk

vrijdag 23 mei 2008: ondanks het tijdstip van 17.oo uur op een vrijdagmiddag zijn er best veel medisch leiders gekomen naar het Epic overleg. Wat een trouw! Goed om te merken dat men zo'n hart voor deze zaak heeft.

Omdat het vrijdagmiddag laat is laat Andrea een heel grappig filmpje zien over een helpdesk. Enige overeenkomst met ons Epic project berust natuurlijk op toeval. http://nl.youtube.com/watch?v=pQHX-SjgQvQ

De rest van de bijeenkomst gaan we voortvarend aan de slag over de aandachtspunten rond ons Norma EPD, de integratie van dit dossier naar Epic en de aansluiting van de huisartsen op ons EPD (Norma/Epic). Er worden een heleboel onderwerpen geraakt en zo sluiten we om 18.00 uur de bijeenkomst met heleboel besluiten op zak.

Afscheid reumatoloog

dinsdag 20 mei 2008: één van onze reumatologen neemt afscheid. Het programma bestaat bijna helemaal uit muziek. Met name de liedjes van Jim de Groot en Harm Witteveen zijn leuk/lief om naar te luisteren. Grappige vertalingen van nederlandse liedjes naar het engels bijvoorbeeld "with the flame in my tailpipe". Soort omgekeerde grap van jaren terug door Wim T. Schippers (vb. "jij kan rinkelen mijn bel", Anita Ward). http://www.grootwitteveen.nl/

Hoogtepunt is wat mij betreft dr. Terwiel zelf die begeleid door Jim de Groot zijn carriere bezingt op de muziek van Bob Dylan "And the times they are a changing". Het is zijn persoonlijk verhaal, maar ook dat van een groeiende maatschap en veranderende kansen voor reumapatiënten. Vroeger: alleen maar eindeloos pijn en geen zicht op herstel. Nu dankzij nieuwe medicijnen een vrijwel normaal leven. Toch goed die medische wetenschap.

Tristan und Isolde

Woensdag 21 mei 2008: prachtige uitvoering van Wagner's Tristan und Isolde door het gezelschap van DNO. De Ierse prinses Isolde redt de moordenaar van haar verloofde en wordt later door een toverdrank verliefd op hem. Helaas is Isolde's hand al beloofd aan de Koning van Cornwall, de heer van haar geliefde. Dat kan natuurlijk niet goed aflopen. Aan het eind krijgen de geliefden op het slot van Tristan in Bretagne weliswaar vergeving, maar dan is het al te laat: zowel Isolde als Tristan sterft. Decors en solozang zijn weer formidabel. Het Nederlands Philharmonisch Orkest was op zijn best. Heerlijk zo'n avond Wagner met mijn pa die bijna jarig is. Met zijn 4 uur (excl pauzes) een hele zit, maar elke minuut mooi.

(bron beeld: DNO)

If Disney run your hospital

Woensdag 21 mei 2008: lezing in Utrecht van Fred Lee. Hoe zorg je dat een patiënt in je ziekenhuis niet alleen beter wordt maar daarna ook loyaal is aan je ziekenhuis. Kern van de boodschap (althans in mijn ogen): met competenties en beleefdheid is een patiënt tevreden. Het is wat hij verwacht en mag verwachten. Maar iemand die tevreden is "heeft geen verhaal". Hij zal niet een ander aanbevelen ook van jouw ziekenhuis gebruik te maken. Dat doet hij pas als hij zeer tevreden is.

En hoe krijg je ZEER tevreden patiënten? Met compassie. Medewerkers die meeleven met de patiënt. Laten merken dat het ze echt kan schelen wat er met iemand gebeurt. Dat kun je niet protocolleren, wel stimeleren. Dat lukt weer via coachend leiderschap.

Op zijn amerikaans gebruikt Lee veel anekdotes, zijn familiegeschiedenis en 'effecten' om zijn verhaal over te brengen.

(bron beeld: www.patientloyalty.com)

zondag 18 mei 2008

Water: fotozondagavond

Het thema van deze week is WATER. Heb een fascinatie voor water: grootste deel van jezelf is water; grootste oppervlak van aarde is water; water om de dorst te lessen, je lijf te baden, je planten water te geven; water om in te zwemmen; water om over te staren; waterspiegels om onder te wonen. Ben blij dat ik woon in Waterland en leef in een waterig land.
Vrouwenmantel, die vanmiddag regenbui van gister nog vasthield

Wijdewormer: hart van Waterland


Duidelijk gebrek aan water

Bevroren water
Dit bevroren water is vele eeuwen en waarschijnlijk millenia oud. Het is afgebroken van de Upsala Glacier in El Calafate, Argentinië. De sneeuw valt jaar na jaar en wordt onderaan de glacier steeds verder ingedrukt. Daardoor wordt de kleur blauw. Kreeg kippevel toen ik dit op onze reis door Patagonië zag.

Sport van Jeroen

De hele zaterdag (17 mei) hopen we dat de wedstrijd is afgelast want het regent. Maar nee: in Slootdorp zijn het mannen van stavast. De wedstrijd gaat gewoon door. Zo zit Jeroen een uur in de koude dug-out en staat een half uur in de stromende regen op het veld. Zelf zit ik anderhalf uur in de stromende regen te supporteren. Gelukkig winnen ze wel!

In Slootdorp naar de Totaalmarkt om boodschappen te doen. Zoiets heb ik nog nooit gezien. Ze hebben echt alles, maar ook alles door elkaar heen. Via de groente/fruit naar de onkruidverdelgers, langs de broodhoek naar de 'leuke cadeautjes' afdeling. Dan via snoep/koek/chips naar handig-voor-in-huis-afdeling.

deze foto van hun website geeft een aardige indruk!

Werving manager P&O

Vrijdag 16 mei 2008: 4 kandidaten gescreend door een selectie- en een adviescommissie voor de functie van manager P&O. De kandidaten verschilden enorm van elkaar. Aan het eind van de dag een unanieme uitslag!

De gekozen kandidaat gebeld en om 7 uur 's avonds te pakken gekregen. Die was blij met het goede nieuws. Binnenkort op assessment en als dat goed uitpakt (waar we allemaal op rekenen) heeft het Spaarne weer een manager P&O.

Mongolië in het Spaarne

vrijdag 16 mei 2008: we ontvangen een delegatie uit Mongolië - een ziekenhuisdirecteur met zijn medisch inhoudelijk verantwoordelijke staf en regeringsvertegenwoordigers. Door een fout mijnerzijds kwam ik er rijkelijk laat achter dat ze wel degelijk hun visum rond hadden gekregen. Binnen no time had ik een heel programma rond dankzij collega's die spontaan hun hulp toe wilde zeggen. Top!

Alle onderwerpen die men had opgegeven vooraf zaten in het programma. En waar waren ze het meest van onder de indruk: dat we overal zeeppompjes hadden en dat alle verpleegkundigen handschoenen dragen voor bepaalde handelingen. Ze hadden daar moeite om aan stukjes zeep te komen. Zoals Femmy het verwoordde voelde ik het ook "Je schaamt je bijna om al die overdaad die wij hebben aan apparatuur aan die mensen te laten zien".
(bron: google Earth, choibalsan is het rechtse blauwe stipje in Mongolië)

Kennismaking met verzekeraars

donderdag 15 mei 2008: met onze 2 grootste verzekeraars vandaag een afspraak om nader kennis te maken. We blijken behoorlijk op één lijn te zitten dat als je met groeiende zorgvraag en de redelijk rigide budgetten er nog uit wil komen je het zal moeten zoeken in activering zorgketen. Klinkt misschien lekker vaag. Meer concreet: als een patiënt klaar is met de medische behandeling hoe krijgen we hem dan ook daadwerkelijk naar huis of het verpleeghuis. Of: kunnen huisartsen stuk van de voorbereiding doen van bijvoorbeeld een electieve opname. Idem voor de nazorg.

Het zijn leuke inhoudelijke gesprekken met mensen die heel "dedicated" blijken om er samen iets van te maken. Wat een verademing na een aantal gesprekken alleen maar over maximale demogroei en inclusie/exclusie van posten in het budget. Hou ze ook steeds maar voor dat wij de mensen echt niet met omroepwagens oproepen om naar het ziekenhuis te komen. Beide verzekeraars blijken heel tevreden over het Spaarne te zijn. Verbeterpunten zijn er, maar we krijgen een groot compliment voor wat we aan het doen zijn. Wat een opsteker!

vrijdag 16 mei 2008

Licht - fotozondagavond

Beste leden van de fotozondagavondclub: hierbij mijn bijdrage van deze zondag met het thema LICHT

Bij dit soort licht in dit soort straatjes waan ik mij in een stad uit de 19e eeuw, waar gaslantaarns LICHT brachten in duistere tijden vlak voor de industriële revolutie. Het decor waarin boeken als "in de schaduw van de wind" zich afspelen. De foto is 10 mei 2008 genomen in Lissabon in de wijk Alfama.
Beauty he? Nee heb geen last van valse bescheidenheid................ ;-)

Aan mij de eer het nieuwe thema te bedenken: en dat is WATER. We gaan gewoon de oerelementen af ladies and gentlemen. Aan G de taak het volgende thema te bedenken.

Lisboa 12 mei 2008

We slenteren door Baixa en bezoeken zo'n grappig koffiewinkeltje. Espressozetter gekocht.
De overdekte markt is erg rustig op deze maandagochtend, dus snel met de metro naar het Oceanário, het op een na grootste aquarium ter wereld - gebouwd ter gelegenheid van de Expo '98 in het Parque das Nacoes http://www.oceanario.pt/.
Moet zeggen dat de enorme aquariumbak met 5 miljoen liter zeewater super indrukwekkend is. Er zwemt een maanvis in en manta's en haaien. Het filmpje met de maanvis heb ik 90 gr gedraaid gemaakt, dus die moet nog even bewerkt worden, maar hier alvast de manta.



(van boven naar beneden: familie van het zeepaardje, macro opname van een zeester, kwalletje)
Het is weer fantastisch weer dus slenteren ook lekker over het Expo terrein en bezoeken we met regelmaat de locale horeca ;-)
's Avonds heerlijk een visstoofschotel in een koperen pan om de hoek bij ons hotel. Dagen zijn omgevlogen.

Lisboa 11 mei 2008

Naar het Museu Nacional do Azulejo. Voor een aardewerk/porcelein liefhebber als ik een waar paradijs. De geschiedenis van de portugese tegels trekt aan ons voorbij. Heel mooi ingericht en opgezet. Het museum is gehuisvest in het prachtig 17e eeuws Convento de Madre de Deus met heerlijke binnentuin om even te lunchen.
We bekijken het Largo en Convento do Carmo. De kerk is in de 14e eeuw gebouwd en bij de aardbeving van 1755 grotendeels ingestort. Als enige monument na die aardbeving is dit niet gerestaureerd. Raar gezicht zo'n grote kerk zonder dak. Ernaast ligt de Elevador de Santa Justa. Een door Raoul Mesnier de Ponsard (leerling van Eiffel) gebouwde lift. Op het dakterrasje aan de Aguar Dente en het fotograferen.

Op naar het Castelo de Sao Jorge, dat we al dagen boven de stad zien uit tornen. Al een vestiging vanaf de 6e eeuw VOOR christus. Het huidige kasteel stamt uit de Moorse tijd. Het gebouw is mooi, maar de uitzichten over Lissabon - bij het langzaam minder wordende licht - zijn specatulair. We hebben moeite ons los te rukken.


Kom er achter dat ik mijn creditcard heb laten liggen bij Ponte Final. Dat is me nog nooit overkomen. Teveel met mijn hoofd in de wolken? Dus met de pont weer naar Cacilhas om hem op te halen. Geen straf hoor de Taag oversteken bij ondergaande zon (maar wel erg dom en onhandig van me).

Lisboa 10 mei 2008

Vroeg op pad met de metro en tram naar Belem (westelijk Lissabon). We bezoeken het Mosteiro de Jerónimos, waarvan de bouw is gestart begin 16e eeuw. Een klooster vol schitterend beeldhouwwerk. Het licht in de kloostertuin is betoverend.



Daarna bezoek aan het Centro Cultural de Belem met de collectie moderne kunst van De Berardo.




Na lunch op een zonovergoten terras met zicht op Taag togen we naar de Torre de Belem. Een strategische verdedigingstoren uit 1520. Van oorsprong stond hij op een eilandje in de Taag, maar is inmiddels door het vaste land geannexeerd. De uitzichten uit de toren zijn geweldig, maar de beeldhouwdetails ook.




Mijn enkel heeft geen zin in alle wenteltrapjes en de rest van de middag strompel ik door Belem en Alfama (Zuidoostelijk Lissabon). We wonen na het diner met vis op een terrasje een pinkstermis mee in de Se Catedral. gebouwd in 1147!!! op de plek van een moskee nadat Dom Alfonso Henriques Lisboa had heroverd op de Moren. Door de aardbevingen door de eeuwen heen beschadigd en weer gerestaureerd. Een zeer goed voorbeeld van Lissabons geschiedenis.
We lopen nog helemaal de heuvel op tot het Castelo en weer terug naar het hotel. Heerlijke dag gehad.

Lisboa 9 mei 2008

Met een simpele 2,5 uur vliegen en half uurtje met de bus, staan we ineens niet in hartje Spaarne, maar in hartje Lissabon. We checken in in het hotel, waar we gierend van het lachen ons flamingobehang bewonderen. We lopen daarna de straat voor het hotel in om op een terrasje te ploffen.

Daarna crossen we het hele centrum door te voet en met het prachtig "tramliftje" Ascensor de Bica.

's Avonds eten bij Ponte Final, dat aan de overkant van de Taag ligt. In de koude wind zitten we onder een dekentje een portje te drinken met prachtig uitzicht op Lisboa. Gezellige mensen en heerlijke vis.

Sleet in sloot

9 mei 2008: Midden door het Spaarne loopt een sloot. De sloot is wat mij betreft een enorme aanwinst voor het ziekenhuis want het geeft patiënten, bezoekers en medewerkers het gevoel dat je hier niet mijlenver verwijderd bent van het gewone leven en de natuur.

In de sloot gebeurt van alles zoals vandaag: jonge waterhoentjes!!

De sloot ligt nu het voorjaar wordt ook vol "sleet". Had paar weken terug er nog nooit van gehoord, maar het is die groene drab van algen. Mijn vriend Rik was even met me bij het ziekenhuis voor vertrek naar Schiphol en als bioloog riep hij meteen dat er teveel sleet in de sloot zat hetgeen leidt tot een overdosis aan voedingsstoffen en dat we er bepaalde watervlooien bij moeten gooien. Nu had ik vanwege een klacht van Frits onze radioloog over alle drab ook Facilitaire Zaken al gevraagd de sloot te kuisen. Maar wat blijkt? Dat mag helemaal niet. De gemeente wil uit hoofde van flora en faunabeheer niet dat wij aan de sloot komen. Staat een boete op van EUR 5.800. We mogen wel bekertjes en plastic rommel opruimen, maar niet aan plant en dier zitten. Tja....... dan de gemeente maar schrijven dat ze vlooien erin moeten mikken.

Aanstormend talent

8 mei 2008 Vandaag met de selectiecommissie een gesprek gehad met de interne kandidaat voor manager Facilitaire Zaken. We kwamen tot de conclusie dat we dit aanstormend talent de kans moeten geven door te stromen naar "2e echalon". En zo konden we aan het eind van de middag Pepijn het goede bericht geven. Hij ging met een goed gevoel op pinkstervakantie.




Zijn collega's hebben zodra hij de hielen had gelicht zijn deurslot omgewisseld met de deur van de manager. Zijn manager - Alexandra, die in Mozambique een hotel gaat runnen - heeft al haar spullen naar zijn kamer gebracht zodat hij dinsdag meteen op zijn nieuwe werkplek zal zitten.

(bron foto: afdeling communicatie Spaarne Ziekenhuis)

Op de gang betrapte ik onze Jeanette, directiesecretaris, die op vakantie zou moeten zijn. Ze zat met haar kinderen te helpen bij het wegzenden van uitnodigingen voor het afscheid van Ren. En zie hier hoe we dus ook dit aanstormend jong talent benutten. Heb de kinderen opgestookt vooral hun moeder a.s.ap. naar het strand mee te nemen, want het is een goddelijk mooie dag.

Geld

Het blijkt dat in ons nieuwe systeem niet alle factureercodes goed werken. Allemaal oplosbaar, maar heel erg vervelend voor het werk dat moet worden overgedaan en voor onze liquiditeit. We lopen nu namelijk fors achter met factureren naar de zorgverzekeraars.

Om te zorgen dat alle betalingen wel doorgang kunnen vinden hebben we overleg met onze huisbankier. Gelukkig snappen zij de situatie en helpen ons met een overbruggingskrediet. Een hele grote zorg minder. En nu moeten we als een speer die facturatie de deur uit zien te krijgen om weer in ons normale ritme qua inkomsten te komen.

Ook spreken we met hen over de lange termijn financiering. Door de afronding van de afrekening nieuwbouw Hoofddorp en de verbouw Heemstede is er zicht op het totaalplaatje in de balans aan het komen. We willen een stuk van ons kort geleend geld voor de bouw omzetten naar lang. Maar hoeveel en wanneer? Zal de rente gaan stijgen? Hoeveel lang lenen en hoeveel kort?

woensdag 7 mei 2008

Spring!

Het is gelukkig helemaal doorgebroken: de lente. Hele weekend genoten van het buiten zijn, van al het ontluikende groen. Helaas ook ontluikend onkruid, dus op de knietjes om allerlei opschietende niet geinviteerde gasten met harde "hand" te verwijderen.

Wat een geluk al die zon en al die bonte kleuren. Zalig.

dinsdag 6 mei 2008

Aantal vetcellen staat vast

Montignac, Sonja Bakker, Atkins, geen van hen kan u helpen met het aantal vetcellen dat uw lichaam herbergt. Uit Zweeds onderzoek blijkt dat het aantal vetcellen gedurende de adolescentie definitief wordt vastgelegd. Dit aantal staat voor de rest van het leven vast. ‘Het verklaart waarom het zo lastig is om gewicht te verliezen en om niet aan te komen; die vetcellen verdwijnen nooit meer en ze schreeuwen om meer’. (BBC)

Nou da's dan weer fraai nieuws...... maar geen vrijbrief om er maar op los te snaaien, want het staat er al "ze schreeuwen om meer".

donderdag 1 mei 2008

Traditie


01 mei 2008: Tja wat is er Hollandser dan griesmeelpudding in een visvorm? Erwtensoep misschien, maar daar is het niet meer helemaal het seizoen voor.....

Zo'n pudding helpt niet om een paar kilo af te vallen. En dat is wel het advies van de MDL-arts. De hoge leverwaarden (ASAT/ALAT) in mijn bloed zijn wat verbeterd bleek gister. De arts was hierover tevreden en ik dus ook. De hoge uitslagen kunnen duiden op strateose ofwel "leververvetting". Mogelijke oorzaken: overgewicht, alcohol, insuline-ongevoeligheid (voorportaal van diabetes type 2, dat in mijn familie van vaderskant veel voorkomt). De kilo's moeten er dus af, maar wat staart zo'n vis je toch aan vanaf het aanrecht "eet me dan"!

Kids



Fotozondagavondthema: Mo(nu)ment

Al jaren houdt een groepje fanatieke fotoschieters een fotozondagavond. Van mavrtje mag ik ook mee doen met als slotregel "ik verwacht vooral veel van de nieuwkomers" grapjurk is het. Het thema deze week: Mo(nu)ment.

Volgens mij is deze foto dat bij uitstek: het Polderhuis in Wijdewormer uit 1826 met de klok die wordt geluid voor watersnood, op 4 mei en bij begravenissen. In 1824 had de hele polder overigens nog blank gestaan. Het Polderhuis staat in "mijn" achtertuin. Wat een geweldig uitzicht!

Ook nog een plaatje van het Rijksmonument vanaf de zijkant en een plaatje uit begin van de vorige eeuw.


Koninginnedag

Heerlijk kleurige muzikanten op de Kaasmarkt. Ze hadden er veel plezier in!

Vastgoeddag

29 april 2008: Na alle voorbereidingen was het vanmiddag zo ver. Met allerlei betrokkenen rond vastgoed en onze huisarchitect rond de tafel om alle thema's door te nemen. Het werd een hele interessante middag, waarbij vooral het samen discussiëren over wat we nu willen uitstralen en bereiken met onze panden een belangrijke plek innam. Niet iedereen zat of kwam op één lijn. Grosso modo heeft de middag meer vragen opgeroepen dan beantwoord. En dat is prima! Want het betekent dat we nog een hoop te bedenken en uit te werken hebben voor we goed met de verdere vastgoedontwikkeling aan de slag kunnen.

Over één ding was wel iedereen het volmondig eens. We hebben in Hoofddorp al een prachtpand staan. We hebben het over optimaliseren en dat kan niet ieder ziekenhuis zeggen.

(bron foto: Spaarne Ziekenhuis)