zondag 21 september 2008

St. Mary

Donderdag 18 september 2008: Michel en ik bezoeken St. Mary's hospital. Uitgebreid krijgen we ziekenhuis en Epic implementatie te zien, maar wonen ook de wekelijkse "implementatiediscussie" bij: groep gebruikers die met elkaar overleggen welke verbeteringen mogelijk en wenselijk zijn. Zeer goed idee voor bij ons na de 'go live'.

(het Epic team zit in een oude afdeling dagbehandeling)

Het oude St. Mary's is aangevuld met een nieuw ziekenhuis. De oude kastanjebomen die op het terrein moesten wijken voor de nieuwbouw zijn gebruikt in het nieuwe gebouw voor mooie versieringen. De inrichting is wel oubollig (met name de bloemmandjes) naar Nederlandse smaak gemeten, maar een ruimte dat patiënten hier hebben. Ook valt het op dat op veel patiëntenkamers de familie mag blijven slapen (ICU, CCU, NICU, verloskamers).

Ondanks nieuwe hulpmiddelen (beddenoverzicht) worden ook de oude (whiteboard) nog gebruikt "het leest zo fijn van ver af" - i.v.m. privacy regels USA enigszins geblurd, in het echt haarscherp:



Nog wat workshops en een laatste rondje door het Epic hoofdkwartier om daarna bij het hotel de koffer op te halen en terug te vliegen naar Nederland. Een nuttige, leerzame en intensieve week gehad.
(aankondiging bij het treehouse, gebouwd door scholieren met sloophout van de bouw, gebruikt voor teambuilding vergaderingen of voor een stukje rust)

Dam tot Dam

zondag 21 september 2008: op fietsje naar Zaandam om te kijken naar Rik en G. die de Dam tot Dam loop samen lopen. Wat een gezellig sfeertje: al die duizenden hardlopers, publiek, drumbands die de boel aanmoedigen. Ik sta goed op de uitkijk, want van het Spaarne lopen vandaag 50 mensen mee. Helaas: geen Spaarne shirt gezien. Waarschijnlijk zijn zij eerder van start gegaan in het businessveld.

Het duurt een tijdje tot ik ze in het vizier krijg. Met de bloemen zwaaiend verder naar de finish. Nog 125 meter. Gogogo. Snap niet dat mensen het uit hun lijf kunnen persen 16 km hardlopen.


Ga nog kijken bij de SIGRA tent of ik daar Spaarne collega's tref. De tent is verlaten. Op de fiets terug naar huis. Heb ik ook beetje gesport.

Dossier bouwen en Meriter

Verona 17 september 2008: in het auditorium een technische update. Strak, modern en uitermate verhelderend. Er bekruipt me wel steeds meer een gevoel van: dat moeten we ook hebben en dat ook. Kunst wordt om onszelf te beperken en goed te faseren. Want we hebben wel hele Epic gekocht, maar de mensen moeten de implementaties wel kunnen bijbenen.

De ochtend vervolgt met een stukje van een beroemde amerikaanse radio-stem. Hij had een warrig maar wel komisch verhaal. Zijn zware accent soms moeilijk te volgen. Daarna weer workshops, maar ook bouwen aan het electronisch patiëntendossier met een klein team. Dit is spannend en constructief!

Eind van de middag ga ik met Debby naar Meriter hospital dat ons heeft uitgenodigd om al hun systemen te komen bekijken. We worden uitgebreid rondgeleid en ook hier doe ik weer veel ideeën op voor inrichting en implementatie. Ik schrijf me wild in mijn rode Epic boekje. Iedereen is zo aardig.

(medicatiedispenser, gekoppeld aan EPIC medicatiegegevens)



(ziek zijn blijft vervelend, maar uitzicht vergoedt veel)


(kliniek van Meriter)


(3 zonnebloemen en 1 anjer: $ 30!!!)

Aansluitend naar de jaarlijkse Epic borrel van St. Mary's hospital. Zij werken in een aantal staten en alle ziekenhuizen komen hier bij elkaar rond Epic. Het is leuk om te gast te zijn als "VIP" op hun borrel. We worden goed verzorgd.

Donkeygitis

Verona 16 september 2008: we worden in het auditorium ontvangen waar 5.400 mensen inpassen. De zaalingangen heten "shake, rattle and roll". Judy - CEO van Epic - vertelt wat er allemaal technisch zit aan te komen in 2009 en 2010. Ze geven geen deadlines voor de lancering van de producten, omdat ze pas lanceren als ze tevreden zijn. Misschien een strategie voor ons om toe te passen: kun je ook geen deadline missen.

Daarna voeren de medewerkers van Epic een heel leuk toneelstuk op dat speelt in de Shakespeare setting, maar gaat over alle nieuwe toepassingen van Epic. Het leidt tot hilarische taferelen. Zie enkele foto's hieronder!

(de apothekers)

(de anesthesie)

Daarna als spreker de schrijver Steven Levitt van Freakonomics. Hij bestudeert alle soorten van verschijnselen, die in de gewone economie niet aan bod komen. Reden: hij was slecht in rekenen. Dus krijgen we de ins en outs te horen van drugs"franchiseketens" en prostitutieconcerns. Een zeer amusant betoog.

Dan begint het zware werk: veel workshops over de meest uiteenlopende onderwerpen. Aan het eind van de dag zijn we behoorlijk "gaar".

Lezing

maandag 15 september 2008: 's ochtends om 7.15 uur in de bus. We rijden EPIC lane in in Verona en zien een geweldig groot kantoren/vergadercomplex. Ziet er prachtig uit allemaal. Er zijn circa 4.500 bezoekers van de UGM 2008. In de lunchtent wordt in 2 shifts gegeten, anders past niet iedereen er in.





Elk deel van het gebouw is ingericht naar een thema. De CEO's worden ontvangen in de hangar. Een mooie vergaderzaal met inderdaad langs de kant stoeltjes zoals je die in ruimen van helicopters tegenkomt. Nog nooit zo'n groot presentatiescherm tot mijn beschikking gehad.

Hans en ik geven 2x onze lezing over de Nederlandse gezondheidszorg. De eerste keer voor het executive forum en de 2e keer voor de CEO summit. Er is heel veel belangstelling voor. Mensen vragen ons het hemd van het lijf.

De tuinen en het gebouw zelf staan vol met kunst. Mijn favoriet is deze windmolen met glasobjecten, die geweldig in de zon staat te schitteren en te draaien. Zou hem zo mee naar huis willen nemen.


's Avonds even frisse neus halen, na al die sessies over alle mogelijkheden en uitdagingen die het EPIC project ons biedt.

Chicago

zondag 14 september 2008: Vandaag naar de kandidaat van de Olympische spelen 2016. De stad is pas in 1830 gesticht, maar telt inmiddels meer dan 3 miljoen mensen. De metropool zelfs meer dan 9 miljoen. Hier en daar staan gebouwen uit de eerste eeuw van de stad ingeklemd tussen reusachtige wolkenkrabbers. Ike gaat nog een beetje tekeer, dus sommige wolkenkrabbers zijn letterlijk met hun topje in de wolken.

Onze eerste stop is het Museum of Contemporary Art, waar een expositie is met werk van Jeff Koons.


Hersey's is dé chocoladefabriek van Noord Amerika en is in Chicago begonnen. De etalage van de company store is een caloriënbom in optima forma.


Chicago is de geboortestad van Walt Disney en we bezoeken dan ook de WD-store op de Magnificent Mile (een lange winkelstraat vol peperdure winkels). Alles in Chicago straalt Amerika uit van de tv-series: zie deze ambulance.


Uiteraard ook een stop bij de Chicago River, de enige rivier waarvan kunstmatig de loop is omgedraaid.

zaterdag 20 september 2008

Madison, Winconsin

zaterdag 12 september 2008: met manager EPIC, manager IT en een internist naar EPIC user group meeting in Madison. Van het LucasAndreas zijn ook 4 mensen met de reis mee. We vliegen via Detroit. Daar krijgen we rietje in de cappuccino. Weird.


Redelijk rustige vlucht gehad. Wel wat "bumpy" op het laatste stukje met dank aan hurricane Ike. Op tijd in de stad om nog wat rond te lopen in dit aardige stadje.


Over het meer hangen prachtige regenwolken.

Na al dat gevlieg gaat een pintje wel in. Op aanwijzingen van Michel komen we in een studententent. Het lokale bier wordt geserveerd uit een pitcher. Alex schenkt rond.

vrijdag 12 september 2008

fotozondagavond: volhouden

zondag 14 september 2008: heb al 2 weken niet gesnoept en ook niets alcoholisch meer gedronken in een poging nu toch echt de vakantie(s)kilo's kwijt te raken. Effect van al mijn inspanningen: 0,0 kg. Maar voel me wel heel dapper. Schrale troost. Toch nog maar paar weken VOLHOUDEN.


We hebben dikke oogst aan appels. Weckpotten gekocht. En zo zitten we gezellig de hele avond appeltjes te schillen om appelmoes te koken voor in de weckpotten. Echt een kwestie van VOLHOUDEN.

Ballonnen

vrijdag 12 september 2008: vandaag Helma begraven, 42 jaar, moeder van 4 jonge kinderen. Alvleesklierkanker. Woorden schieten tekort.



Alle kinderen op de begraafplaats lieten een witte ballon op........... wat een verdrietig gezicht.

Large Hadron Collider

woensdag 10 september 2008: bij CERN is vandaag de Large Hadron Collider in gebruik genomen. De LHC wordt gebruikt om protonen in botsing te brengen met bijna de lichtsnelheid en zo op zoek te gaan naar (het) ontbrekende elementaire deeltje(s).
Omdat pa Post bij het NIKHEF werkte vaak daar in de versneller geweest. Enorm indrukwekkend om te zien hoe je met magneten superkleine deeltjes tot zeer hoge snelheden kan opvoeren. En die versneller is maar een ukkie vergeleken met deze versneller van 27 km lang. Lijkt me een prachtig om in CERN te mogen meewerken aan dit project. Toch een roeping gemist?
Op onderstaande foto van Cern (www.cern.ch) wordt de laatste magneet ingehesen in de ring van magneten. Let even op de piepkleine mensjes op de vloer om idee te krijgen van de grote van het bouwwerk.

Deltaplan opnamen

Dinsdag 9 sept 2008: met groot aantal mensen gesproken over de oorzaken en mogelijke oplossingen voor de voortdurende beddenstops. Memo gemaakt "Deltaplan Opnamen". Het wordt morgen van kracht. Door tijdelijk de verdere electieve (niet spoedeisende, niet acute zorg) instroom stop te zetten en een opnamecoördinator aan te stellen denken we snel "lucht" in het beddenhuis te creëeren. Verder gaan de leidinggevenden kliniek met de medisch leiders 's ochtends vroeg een quick scan doen om te kijken wat de ontslagverwachtingen zijn. Een ander groepje gaat analyseren wat nu de échte behoefte aan bedden is gezien de totale productie per vloer. Hier moet een benodigd formatieplaatje uit komen.

Uit de eerste cijfers is mooi te zien hoe het weekpatroon loopt.

zondag 7 september 2008

Isotopentekort

Dinsdag 2 september 2008: overleg met de vakgroep nucleaire geneeskunde. Er is een tekort aan Molybdeen-99 - dat vervalt naar Technetium-99 - en daardoor kunnen minder hoogwaardige diagnoses worden gedaan. Er zijn slechts zes reactoren in de wereld die het stralingsmateriaal kunnen leveren. Het meeste materiaal dat ziekenhuizen gebruiken komt uit Petten. Deze kernreactor werkt de gehele maand september niet wegens een storing. In het belangrijkste koelwatersysteem van de reactor duiken geregeld gasbelletjes op. Verder liggen België (lekkage van jodium) Frankrijk, Canada en Zuid Afrika (onderhoud) stil. Canada is volgende week weer "up", maar daar materiaal vandaan halen is niet handig omdat gezien de halfwaardetijd de aanvoertijd zo kort mogelijk moet zijn.

Beddenstop

donderdagavond 4 september 2008: Femmy belt me op - we hebben vanaf half 5 een beddenstop, maar even zo goed liggen er nu 6 mensen op de SEH die opgenomen moeten worden. Ook nog iemand onderweg uit Heemstede, die heb ik toevallig zelf daar de lift uit zien komen op de brancard. Wat nu?

De beddenstops nemen sinds februari hand over hand toe. Er zijn al een aantal bijeenkomsten geweest over dit thema. Het blijkt dat wat we tot nu toe hebben gedaan niet genoeg helpt. Van de week lag hele regio vol, moesten patiënten doorsturen naar Alkmaar.We gaan aan de slag met een Deltaplan Opnamen. Later blijkt dat er 's nachts nog 2 patiënten zijn bijgekomen. Ondanks opnamestops blijven patiënten en ambulances komen. Heb al eens spottend gezegd dat we op de Kruisweg maar zo'n Amerikaans bord neer moeten zetten:


(www.motelmotelmotel.com)

Morgenstond - goud in de mond

Donderdag 4 september 2008: als je wakker wordt en je ziet zo'n hemel - dan kan je dag niet meer stuk Ben nog steeds erg blij dat mijn slaapkamer ook een raam op het oosten heeft. Dat zou ik voor geen goud willen missen.

Medication orders

Woensdag 3 september 2008: een belangrijk element in het nieuwe Epic systeem is het electronisch orderen van medicatie. Op die manier zijn we eindelijk af van de stroom van papieren orders met doordrukvelletjes en de eindeloze jacht op handtekeningen om het rond te krijgen. Iedereen kijkt naar het electronisch orderen uit, omdat het veiliger is.


(bron afbeelding: www.wdr.de)

Maar dat is technisch nog niet zo makkelijk. De overheid heeft de G-standaard: alle toegestane medicatie in Nederland. Hieruit is de Z-index gemaakt: alle toegestane medicatie naar soorten verpakkingen (vb.tabletten van 20 milligram werkzame stof in een doosje van 30 pillen). Hieruit bepaalt Epic de "buttons" - knoppen die de arts kan kiezen met voorschrijfinformatie en doseringsinformatie. De ziekenhuisapotheker heeft in overleg met de specialisten hier een keuze uit bepaald: wat schrijven wíj voor - het formularium.

In het systeem moet 100% zeker zijn dat wat in ons Epic staat overeenkomt met het formularium, maar ook met de informatie uit de Z-index.

Soms worden medicatie orders door de apotheek gewijzigd, bijvoorbeeld omdat een medicijn strijdig is met iets anders dat de patiënt al gebruikt. Voor onze amerikaanse ontwikkelaars is dat een nachtmerrie. Want hoe zorgen we dat gewijzigde orders waterdicht in het systeem van Epic komen?

De telefonische conferentie met 8 deelnemers verloopt gestructureerd, maar is wel een soort sudoku voor zeer gevorderden. Aan het eind van het gesprek zijn we het redelijk eens over de uitgangspunten. Weer een stap voorwaarts........

Nieuwe oogst

Maandag 1 september 2008: vandaag starten 42 nieuwe medewerkers bij het Spaarne. 's Ochtends mag ik de zaal toespreken. Het is leuk om al die nieuwe koppies te zien zitten en eigenlijk zou ik graag willen weten wie het nou eigenlijk allemaal zijn. Namen, plekken in het ziekenhuis, voorgeschiedenis. Jammer dat daar geen tijd voor is in het programma.

In ieder geval ken ik Hans. Hij heeft vorige week mijn schoonvader verpleegt. Hij vraagt heel aardig hoe het nu met hem gaat. Grappig om elkaar nu hier tegen te komen. In ieder geval 1 gezicht dat ik niet meer zal vergeten.

(foto: Ursela Cocheret, Spaarne Ziekenhuis)