zaterdag 5 januari 2013

Confronterend

Je loopt met je zoon en vriend in een museum en tussen alle oudheden staan voorwerpen opgesteld die in je jeugd heel normaal waren en waarvan je ook niet had verwacht het 35 tot 40 jaar later in een museum weer tegen te komen. Zo kwam arme Rik een lamp tegen die thuis boven de bank hing en die het hele gezin foeilelijk vond. Na overlijden moeder dus weggegooid. Blijkt het een echt Rietveld ontwerp te zijn geweest. Oeps.

We worden blijkbaar oud papa. Nog even en we zijn zelf museumstukken........


Realisme in de schilderkunst

Bezoek aan Boijmans van Beuningen in kerstvakantie voor de tentoonstelling "De weg naar Van Eyck". Jan van Eyck (Maaseik ?, ca. 1390 - Brugge 1441) was de eerste schilder die realistisch schilderde. De mensen kregen een "normaal" perspectief en achtergronden werden gedetailleerd opgetekend. 

De tentoonstelling laat werken zien van voor Van Eyck en van Van Eyck zelf. Jammer dat er van deze schilder zo weinig werken bewaard zijn gebleven (of ontdekt zijn). 

Topstuk is wat mij betreft de Annunciatie: wat spreekt het werk nog na al die eeuwen. Het is net of je de mantel van de engel kan aanraken en de parels en edelstenen kan voelen. Ontroerend.


Bron afbeelding: website museum Boijmans van Beuningen

Erfgoed

Mooie tentoonstelling bezocht in de kerstvakantie in het Gemeentemuseum Den Haag over "ons" Delftsblauwe aardewerk. Buiten de mooie historische stukken ook werken van moderne kunstenaars in Delftsblauw. Prachtig!

Chique koeler van champagneflutes uit vervlogen tijden:


 De klassieke tulpenvaas:
Moderne varianten van de tulpenvaas (laatste is van Hella Jongerius):


vrijdag 4 januari 2013

Fijn kleinkinderen

3 januari 2013 omdat Opa Cor 75 jaar was geworden hadden de kleinkinderen hem uitgenodigd om te gaan lasergamen. Hij is 50x doodgeschoten door zijn nageslacht. Gelukkig kon hij daarna wel nog wokken.
Nooit hoeven we meer te luisteren naar de heldenverhalen over de commando's want hij is duidelijk niet meer "fit for combat".

Hier Opa Cor nog voor de massamoord: