zondag 10 januari 2010

Rotterdam + cultuur

Dinsdag 22 december 2009: met vriendin Erna in Rotterdam een cultureel dagje. We gaan naar het NAI en het daarbij behorende Museumhuis Sonneveld.
Het NAI is een mooi gebouw, maar de architectonische tentoonstelling gaat mijn aandachtsniveau te boven. Ik geniet meer van het huis van de familie Sonneveld. Gebouwd in 1933 maar nog helemaal van deze tijd.

Ontleend aan de website van het NAI:
Het is een van de best bewaarde woonhuizen in de stijl van het Nieuwe Bouwen. Het is begin jaren dertig ontworpen door architectenbureau Brinkman en Van der Vlugt, bekend van de Van Nellefabriek en het Feyenoordstadion. In 1929 gaf Albertus Sonneveld, één van de drie directeuren van de Van Nellefabriek, de opdracht een vrijstaand huis voor zijn gezin te ontwerpen. In 1933 verhuisde de familie naar de Jongkindstraat, zonder ook maar iets uit hun oude woning mee te nemen. Ze gingen niet alleen in een ander huis wonen, maar pasten ook hun levenstijl aan, conform de smaak van de avant-garde.

Bijzonder aan deze woning is dat Brinkman en Van der Vlugt behalve het huis ook het volledige interieur hebben ontworpen. Voor de inrichting hebben ze voornamelijk meubels van de meubelontwerper en fabrikant Gispen en stoffen van de firma Metz & Co gebruikt. De woning voorzag bovendien in de modernste voorzieningen die het huishouden en het leven in huis een stuk makkelijker maakten. In de doucheruimte komt water uit minstens tien douchekoppen, en een elektrisch belsysteem was in de eettafel verwerkt om de dienstbode tijdens de maaltijd te kunnen roepen.

De stad is overal gezellig verlicht met kerstversieringen. Op de terugweg naar huis zwichten we voor een porseleinwinkel. Foute boel. Met een enorme doos met gekochte bowlpot en koffiestel verlaten we weer de stad.

Geen opmerkingen: