maandag 29 juli 2013

Swaziland MaxART: door-to-door visits

In het project MaxART bezoeken community based volunteers de HIV patienten en bieden hen steun. Wij gingen mee op een bezoek bij een meisje van circa 17 of 18 jaar. Zij had 2 kinderen en woonde bij haar grootmoeder, omdat zij haar gezin niet meer kon onderhouden.

In december was zij positief getest en vanaf die tijd krijgt zij ART (HIV remmers). In april bleek ze ook tuberculose te hebben. Co-morbitieit tussen TB en HIV komt veel voor. Ook voor de TB neemt zij nu medicijnen. Van de medicijnen is zij erg ziek geworden. Ze zag er slap en moe uit. Haar werk in een winkel in zuid-afrika kan zij niet meer uitvoeren. Daarom leeft ze nu met haar 2 kinderen bij haar grootmoeder.

Niet alle dagen heeft zij eten en dan moet zij de medicijnen nemen op haar nuchtere maag. ook geld voor transport naar de kliniek voor maandelijkse controles is een probleem. De dichtstbijzijnde kliniek was overigens minstens 45 minuten rijden.

Een ander team was bij een huisbezoek aan een 13 jarige jongen met HIV. Hij leeft bij zijn oudtante, omdat zijn ouders en grootouders zijn overleden. Zij troffen een angstige jongen. Een kind van 13 jaar zou niet zulke grote problemen horen te ondervinden.

Grote bewondering voor de community based volunteers die al deze HIV patienten bezoeken en de grootouders/oudtantes die de HIV patienten verzorgen.

Een foto van het dorpje waar we deze door-to-door plaatsvonden. Een groepje lemen hutten in "the middle of nowhere". Het netwerk van het project gaat naar alle kleine dorpjes en gemeenschappen.


Geen opmerkingen: