vrijdag 26 juli 2013

Swaziland: MaxART

Op bezoek in Swaziland met @stopaidsnow voor het project Droomfonds - MaxART. Doel is zoveel mogelijk mensen te testen op HIV en daarna op AntiRetroviralTreatment (ART) te zetten. Om te voorkomen dat zij in hun verdere sexuele contacten en zwangerschappen anderen besmetten.

De eerste wetenschappelijke en klinische studies zijn veelbelovend. Verdere besmettingen kunnen wel tot 95% worden teruggebracht.

Knelpunt is: hoe krijg je mensen zover zich te laten testen? Hiervoor worden actief de communities ingezet.
Vanmorgen de community van Lobamba Lomdzala bezocht. De community leaders (chiefs) en belangrijke mensen uit de community worden bij elkaar gehaald in een Fast Track: bewustwording van het probleem is de 1e stap. Meestal komt hieruit dat jongeren en vaders/mannen de groepen zijn die zich nauwelijks laten testen. De community gaat als 2e stap zelf actieplannen bedenken vb. testen bij voetbalwedstrijden of bij de busstops. CHAI en het MaxART project helpt de communities bij het maken en implementeren van de actieplannen. Maar het is wel de community zelf die het moet doen.

Het was een indrukwekkende meeting met mensen die presenteerden aan elkaar wat men had bedacht. De community leader en de community werd om commitment voor de plannen gevraagd. Daarna werd een gospel gezongen en gebeden. Een groepsfoto en een gezamenlijke maaltijd sloten deze meeting af. Mooi om getuige te mogen zijn van de aanpak in het veld van het project.

Veel werk: elke community apart bezoeken en activeren om uiteindelijk in heel Swaziland 90% van de mensen met besmetting getest te krijgen en op ART behandeling te zetten. 
Met steun van het ministerie van volksgezondheid van Swaziland, de lokale aidsorganisaties en het Clinton Health Initiative. Vanuit Nederland gefinancierd door @stopaidsnow met een enorme donatie vanuit het Droomfonds van de Nationale Postcode Loterij.

Geen opmerkingen: