zaterdag 1 mei 2010

Chichén Itzá - Playa del Carmen

maandag 15 februari 2010: Het is geen straf op te staan met uitzicht op El Caracol.

Na een heerlijk ontbijt slenteren we via de privé ingang van het hotel het Maya complex in.

Templo de los Tableros Esculpidos.

En dan staan we bij El Caracol (de slak), dat te zien was uit onze hotelkamer. Het slakkenhuisvormige gebouw is een Observatorium, waarvan de sleuven in de muur corresponderen met de stand van hemellichamen op belangrijke data in de maya kalender.

Edificio de las Monjas (nonnenklooster) was waarschijnlijk een paleis.


Ergens tussen het groen ontdekken we een prachtige vogel. Het is de bluecrowned motmot. Bijna te mooi om waar te zijn.


Het is nog heerlijk rustig op het tempelcomplex, zelfs de souvenirswinkeliers zijn nog niet allemaal in touw.

El Castillo is 24 meter hoog. Hoewel er inmiddels toch wel wat toeristen rondlopen krijg ik hem nog mooi in beeld. We zien later in het bezoekerscentrum een poster waarop de piramide op een meer hoogseizoen dag is gefotografeerd. Daarop wemelt het van de toeristen. Wat hebben we een geluk dat het vandaag een redelijk rustige dag is. Als we op de terugweg zijn naar het hotel begint het redelijk vol te stromen (bussen met dagtrippers uit Cancun en Playa del Carmen). Goed gepland van ons!


Mooi beeldhouwwerk op het Platforma de las Aguilas y los Jaguares. Er zijn ook minder lieflijke voorstellingen van de gieren die de harten van mensen uitrukken. De tempel was waarschijnlijk een eerbetoon aan de militairen die de rituele (slacht)offers gevangen namen.


Boter - Kaas - Eieren


Er zijn veel gebouwen met tientallen zuilen. Samen heten ze de Grupo de las Mil Columnas.
Je kunt je zo voorstellen hoe het er hier vroeger moet hebben uitgezien met handelaren en mensen die rondwandelden in de schaduw.


Op het Tzompantli staan allemaal doodshoofden. Waarschijnlijk werden hier de hoofden van mensenoffers tentoongesteld. Lekker gruwelijk.

En de maya's hadden zelfs al pinautomaten. Zie hier een redelijk verruineerd exemplaar daarvan.


Ook in Chichén Itzá is er een balspeelplaats. Het veld is maar liefst 168 meter lang en daarmee de grootste van Midden Amerika. De 2 ringen zijn nog intact.

Na een late lunch op het terras van het hotel begint het niet te regenen maar te gieten. We rijden naar Playa del Carmen over natte wegen. Hmmmm. Als dat maar goedkomt met de strandvakantie........

1 opmerking:

Anoniem zei

Hallo,

Wat een mooi verhaal zeg en wat een prachtige foto's. Ben je opzoek naar meer informatie over Chichén Itzá klik dan hier. Op deze site staat informatie over alle plaatsen en landen van de hele wereld.

Groeten,

Monique