vrijdag 30 april 2010

Campeche - Siyil - Kabah - Uxmal - Chichén Itzá

Zondag 14 februari 2010: we gaan vroeg op pad want we hebben "woeste" plannen voor het aantal tempels dat we graag willen bezoeken. We gaan van de kust af het binnenland van Yucatán in en volgen de Puucroute. De Mayataal is dol op X-en wat tot vermakelijke wegbewijzeringen leidt. Een slagroomtaart voor een foutloze uitspraak.

In Hopelchen stoppen we even voor een lokale markt waar vrouwen lopen in mooie geborduurde witte jurken.

Rik en Erik proeven gebakken varkensvel. Daardoor hoeven we niet meer te lunchen: lunchroom Erik ten spijt.

De Puucheuvels vormen een lage bergkam. Er zijn verschillende Mayanederzettingen in dit gebied gevonden die vroeger al met wegen waren verbonden. De bouwstijl in de steden is heel vergelijkbaar.
Als eerste bezoeken we Sayil. Waarschijnlijk hebben er ooit 8.000 mensen gewoond. Indrukwekkend is het centrale gebouw El Palacio, dat uit 3 verdiepingen bestaat en aan Knossos op Kreta doet denken.

Zo'n 10 kilometer verder ligt Kabah.



Hier staat El Palacio de los Mascarones met bijna 300 maskers van Chac, de regengod.




De oude verbindingsweg van Kabah naar Uxmal is nu een oerwoudpad, waar je aan de doorsnede van de bomen wel kan zien hoe enorm oud alles moet zijn. Let rechts op het handje van Erik. We rekenen met ouderwetse wiskunde uit dat de omtrek van de boom zo'n 12 meter moet zijn!!
De start van de weg was gemarkeerd met El Arco.


We rijden naar een absoluut hoogtepunt van de Maya architectuur: Uxmal. De meeste gebouwen stammen uit 600 - 1000 na Christus. Bijzonder is ondermeer de Casa del Adivino (Piramide van de Tovenaar), omdat hij een ovale basis heeft. We zijn zeer onder de indruk.


De ingang van één van de 5 tempels bovenin is eigenlijk een groot Chacmasker. Helaas mag je de tempels niet meer bezoeken i.v.m. erosiegevaar.

Vlakbij de Piramide van de Tovenaar staat het Cuandrángulo de las Monjas ("nonnenklooster"). De spanjaarden noemden het zo, omdat het met zijn 74 kamertjes leek op een klooster. Archeologen denken dat het een militaire academie was, een koninklijke school of een paleiscomplex. het onderstaand pano kan niet goed de wijdsheid overbrengen van de binnenplaats.

We lopen langs het Juego de Pelotas en de Casa de las Tortugas.




Daarna beklimmen we de Gran Piramida. Wat een geweldig uitzicht heb je daar over het Mayacomplex.



Je kunt goed zien hoe steil deze 32 meter hoge piramide is.
Na dit zeer indrukwekkend bezoek aan Uxmal rijden we dwars door Yucatán naar Chichén Itzá. We komen er rond 9 uur 's avonds aan en pingelen er in het luxe hotel naast de Mayatempels over de kamerprijs. Omdat Erik het gesprek tussen de receptiemedewerker en de baas goed kan afluisteren krijgen we de kamer voor de minimum-prijs!! De receptiemedewerker is sprakeloos, maar kan moeilijk tegenspreken. Hij krijgt een mooie fooi.
Wij kleden ons om voor het diner en genieten op het terras van het uitzicht op het verlichte Observatorium van Chichén Itzá.

Geen opmerkingen: