vrijdag 30 april 2010

Frontera - Campeche

Zaterdag 13 februari 2010: Vandaag een lange rit langs de Golf van Mexico. We genieten van de prachtige lagunes en moerasachtige gebieden. Het stikt van de vogels en bloemen. Erg mooi. Ook Erik kijkt zijn ogen uit. Dit is heel wat anders dan het droge, woestijnachtige Noorden.


We houden een lunchbreak in Ciudad del Carmen, vlakbij de Puete Zacatal: een lange brug over de Laguna de Terminos. We stoppen daar omdat we in de Laguna zeehonden zien en er vliegen allemaal pelikanen. Wat een schitterende vogels zijn dat toch.


Het eten op het terrasje aan de Laguna is seafood op zijn puurst. Ik ben zo dom om iets te kiezen dat "gefrituurde eieren" in zijn naam heeft, blijken het viseieren te zijn ofwel kuit. Brrrrrrrr.


Het is fantastisch mooi weer. We zitten heerlijk te bakken in het zonnetje en moeten ons echt er toe aanzetten om weer te gaan rijden.



's Middags arriveren we in Campeche, hier begint het schiereiland Yucatán. Een letterlijk kleurrijk kuststadje, dat door Unesco tot werelderfgoed is bestempeld.

Het is van oorsprong een Maya vissersdorpje, waar in 1540 een Spaanse nederzetting van werd gemaakt. De stad was welvarend en daarmee het doelwit van Franse, Engelse en zelfs Nederlandse piraten. Na een slachtpartij in 1663 zijn allemaal dikke muren om de stad gebouwd, waar je vandaag de dag over heen kan flaneren.


Het stadje is heel fraai gerestaureerd en een genot om in rond te lopen.




We brengen de was naar een wasserette. Echte service: we brengen het wel even naar het hotel hoor, gaat u de stad maar in. In de stad is in het Baluarte de la Soledad (bastion van de troost)een klein maar fraai museum met Mayasteles.


Op het centrale plein Parque Principal staat een van de eerste kerken van Yucatán. In deze kathedraal vindt een bruiloft plaats. Altijd leuk om te zien. Ook bezoeken we het aan het plein gelegen Casa de Teniente del Rey, de voormalige residentie van de militaire vertegenwoordiger van de Spaanse koning.
We dineren onder een portico op de 1e verdieping aan het plein en genieten naast het eten van het uitzicht.





Er is ook hier een carnavalsoptocht langs de zee. We besluiten een bekende bar waar de bediening in piratenkleding rondloopt maar "links" te laten liggen. Daar wil je toch niet dood gevonden worden. De avond sluiten we liever af op het dak van de Youth Hostel. Gezellig in de zwoele zeewind op het dakterras een biertje drinken.

Geen opmerkingen: