vrijdag 11 juli 2008

Organen

maandag 7 juli 2008: ik krijg van de coördinator orgaandonatie het jaarverslag over 2007 aangeboden. Het Spaarne ziekenhuis heeft een enorme slag geslagen in het bewust maken van artsen en arts-assistenten van het belang van de detecteren van potentiële orgaandonoren. Ook zijn er veel trainingen geweest in het kunnen voeren van de gesprekken hierover met de familie van de potentiële donor.

We nemen het verslag door en constateren dat het kleine aantal feitelijk gedoneerde organen ook te maken heeft met feit dat veel potentiële donoren geen positieve wilsbeschikking in het donorregister hebben geregistreerd en dat familie het dan moeilijk vindt donatie goed te keuren. We gaan proberen in de lokale media komende jaar positieve pers te krijgen voor het jezelf aanmelden als donor en het als familie steunen van zo'n donatiewens of donatievraag.

Jaar geleden geconfronteerd met schrijnende gebrek aan organen toen zus van mijn buurvrouw Nel overleed op 42 jarige leeftijd omdat ze al tijden op geschikte leverdonor zat te wachten. Ben toen een privé actie gestart om extra donoren te werven. Dus bij deze: ://www.donorregister.nl/

Geen opmerkingen: