zondag 7 september 2008

Medication orders

Woensdag 3 september 2008: een belangrijk element in het nieuwe Epic systeem is het electronisch orderen van medicatie. Op die manier zijn we eindelijk af van de stroom van papieren orders met doordrukvelletjes en de eindeloze jacht op handtekeningen om het rond te krijgen. Iedereen kijkt naar het electronisch orderen uit, omdat het veiliger is.


(bron afbeelding: www.wdr.de)

Maar dat is technisch nog niet zo makkelijk. De overheid heeft de G-standaard: alle toegestane medicatie in Nederland. Hieruit is de Z-index gemaakt: alle toegestane medicatie naar soorten verpakkingen (vb.tabletten van 20 milligram werkzame stof in een doosje van 30 pillen). Hieruit bepaalt Epic de "buttons" - knoppen die de arts kan kiezen met voorschrijfinformatie en doseringsinformatie. De ziekenhuisapotheker heeft in overleg met de specialisten hier een keuze uit bepaald: wat schrijven wíj voor - het formularium.

In het systeem moet 100% zeker zijn dat wat in ons Epic staat overeenkomt met het formularium, maar ook met de informatie uit de Z-index.

Soms worden medicatie orders door de apotheek gewijzigd, bijvoorbeeld omdat een medicijn strijdig is met iets anders dat de patiënt al gebruikt. Voor onze amerikaanse ontwikkelaars is dat een nachtmerrie. Want hoe zorgen we dat gewijzigde orders waterdicht in het systeem van Epic komen?

De telefonische conferentie met 8 deelnemers verloopt gestructureerd, maar is wel een soort sudoku voor zeer gevorderden. Aan het eind van het gesprek zijn we het redelijk eens over de uitgangspunten. Weer een stap voorwaarts........

Geen opmerkingen: