zondag 9 augustus 2009

Crete de Facciatu + bosbrand

Donderdag 23 juli 2009: Rik en ik gaan samen een wandeling maken over de Crete de Facciatu. We zetten 1 auto neer bij het eindpunt bij San Ciprianu en rijden daarna naar het beginpunt bij Torre. Enorme megalieten liggen her en der als kiezels van 3 tot 8 meter hoog in het landschap. We wandelen door de weilanden en komen onderweg nog een heel nest witte honden tegen, die ons van een afstandje volgen.Op een gegeven moment houdt het pad op en lopen we op gevoel maar verder door weiland en bossages, zijn blij dat de stier ons wel bekijkt maar niet als bedreiging ziet.


Boven de bergen zien we een soort geel-grijze onweerslucht zich samenpakken. Na een tijdje is goed te zien dat het geen onweer is maar rook. Bosbrand. De rook wordt steeds dikker en rolt van de bergen af. We kunnen niet goed zien waar de brand is, maar wel dat de rook deze kant uitwaait. We zijn erg ongerust over de kinderen die alleen thuis zijn. Natuurlijk neemt Jeroen zijn mobiel niet op....zullen wel aan het zwemmen zijn. Verdorie. We hollen bijna langs het riviertje naar de auto. In het winkeltje langs de kant van de weg vragen we waar de brand is: 40 tot 50 km verderop en het komt niet hierheen. Pfffff. Snel met de auto naar de kinderen. Inmiddels belt ook Jeroen: "er komt as uit de lucht". Hij heeft heel goed alle ramen en deuren in het huis dicht gedaan. Het huis is omgeven van rook. Wij gaan snel mijn auto ophalen. Die ligt inmiddels onder een laagje as.

De lucht die over de bergen komt is angstaanjagend. Omdat het in huis bloedheet is geworden met alle ramen en deuren dicht gaan we toch maar buiten eten. Tot 's avonds laat blijft de lucht rokerig.


Terug in Nederland lezen we in Corse Matin dat het vuur 4.000 hectare bos heeft verwoest en pas dinsdag onder controle was van de brandweer. Een eerdere bosbrand bleek aangestoken door een brandweerman.

Geen opmerkingen: