zaterdag 8 augustus 2009

Pisa continued

Vrijdag 10 juli 2009: we hebben een gister een paspartout gekocht voor de 5 bezienswaardigheden op het Campo di Miracoli: de Duomo, Battistero, Camposanto, de toren, het Museo dell'Operi del Duomo.

Van het hotel lopen we na een heerlijk ontbijt naar het Campo.


De twee oudste kids krijgen hun eigen paspartout en we ontmoeten elkaar van tijd tot tijd voor de toren om vandaar naar een terrasje af te zwaaien. Rik en ik starten met de 3 resterende kids bij het Camposanto. Deze ommuurde begraafplaats wordt door velen gezien als de mooiste ter wereld. Camposanto zou gebouwd zijn op grond van de heilige berg Golgotha, die na de Vierde Kruistocht door aartsbisschop Ubaldo de Lanfranchi werd meegebracht. In die grond moesten de voorname Pisanen dan begraven worden. De bouw van de Camposanto begon in 1277, maar het gebouw zou pas voltooid worden in de 15de eeuw.


Ook de Battistero, de grootste doopkapel ter wereld, bevindt zich op het Campo dei Miracoli. De bouw ervan ging van start in 1152, bijna een eeuw nadat men met de bouw van de Duomo begonnen was. Ontwerper van de doopkapel, die gewijd is aan Johannes de Doper, was bouwmeester Diotisalvi. Het reusachtige gebouw heeft een omtrek van 107 meter, een hoogte van 55 meter, en is bekleed met Carraramarmer.

Duomo Santa Maria Assunta: De Dom van Pisa bevindt zich in het midden van het Campo dei Miracoli. De middeleeuwse Dom heeft de vorm van een vijfbogige basiliek en is gewijd aan Maria. Met de bouw werd in 1064 begonnen. De Duomo werd bekostigd met de buit die de Pisanen op Sicilië hadden bemachtigd toen ze de Saracenen versloegen.


En natuurlijk beklimmen we de scheve Campanile, waarop je een prachtig uitzicht hebt over Pisa. De bedoeling was een verticale toren te bouwen, maar kort na het begin van de bouw in augustus 1173 begon de toren al over te hellen. Doordat men loodrecht verder bouwde, is de toren niet alleen scheef maar ook krom.

De toren is 55,86 meter hoog en het gewicht wordt geschat op 14 453 ton. De huidige helling is ongeveer 10%. De toren heeft 297 treden.







Na al die cultuur even lekker terug naar het hotel: boekje, wijntje. Het terras is geheel en al bezet door de Nederlandse Brady Bunch. Voor het diner belanden we op een net vandaag geopend restaurantje op een ponton in de Taag. Grappig, want ik had toevallig vanmiddag al gezegd dat ik het zo gek vond dat ze zo weinig met de rivieroevers deden. Het eten was er zeer matig, maar de plek natuurlijk uniek.
(foto Rik)

Geen opmerkingen: