dinsdag 12 februari 2008

Afghanistan tentoonstelling

Op uitnodiging van KPMG een bezoek gebracht aan de Nieuwe Kerk waar een expositie wordt gehouden over het verborgen Afghanistan.

Wat een prachtige tentoonstelling. Indrukwekkend al die kunstschatten uit een ver verleden. Sommige uiterst knap gemaakte juwelen en beeldjes zijn duizende jaren oud.

Maar vooral ook indrukwekkend hoe medewerkers van het nationaal museum in Kabul al tientallen jaren de kunstwerken verstopt hebben gehouden voor de onderdrukkende regimes. Iedere keer weer probeerde men door de cultuurschatten van het Afghaanse volk te vernietigen ook de geest van het volk te breken. Met heel veel toewijding en moed hebben mensen deze prachtige werken van vele eeuwen oud in veiligheid gebracht. Nu daardoor te zien in de Nieuwe Kerk: http://www.nieuwekerk.nl/nl/index.htm

De tentoonstelling Verborgen Afghanistan geeft een ander beeld van een land dat wij vooral kennen van de oorlogen, de onderdrukking, de uitzichtloosheid voor de gewone bevolking. Zo mooi beschreven in het boek "the Kite runner"/"de Vliegeraar" van K. Hosseini. Wat een ontroerend boek. De film schijnt ook heel mooi te zijn. Nog niet gezien. In de agenda zetten.

(bron foto: website De Nieuwe Kerk)

Geen opmerkingen: