vrijdag 22 februari 2008

Spaarne by day

Na de nachtdienst volgt donderdag de 21e een dagdienst op de afdeling Interne. Half 8 start ik bij de afdeling MDL als hulp bij Sandra. Start is de overdracht. In tegenstelling tot de nacht gaat een heel groot deel van de overdracht over welke patiënten vandaag welke onderzoeken hebben en hoe laat. Ook de verwachtingen van opname en ontslag worden doorgenomen.

Met leidinggevende Edith ga ik mee naar het opname overleg. Alle afdelingen bespreken samen hoeveel mensen zij verwachten te moeten plaatsen en hoeveel bedden er nog vrij zijn. Het is krap met de lege bedden, dus het is puzzelen geblazen. We gingen naar beneden in de hoop een verzorgende extra te krijgen, maar in plaats daarvan komen we met een extra patiënt van een afdeling waar het te vol ligt omhoog. Op de afdeling is inmiddels het wassen en ontbijt gebeuren in volle gang. Met Sandra loop ik alle patiënten na voor controles van bloeddruk en temparatuur. Vaak ook controle op gewicht. Uiteraard ook bedden opmaken. Wegbrengen en halen van patïënten voor onderzoek, rondbrengen van medicatie. Geen moment om je te vervelen!
Voor een patiënte die een gastro onderzoek heeft gehad is de uitslag heel erg slecht. Een carcinoom van wel 6 cm in de slokdarm. Het hele team is aangeslagen. Vanochtend vroeg nog een blozende mevrouw die zenuwachtig was voor het onderzoek, nu een ernstig zieke patiënte. De geestelijke verzorgster wordt ingelicht en zie ik later ook bij mevrouw zitten voor een gesprek.

Vanaf 11 uur loop ik mee met Mascha op Oncologie. Zij is druk bezig met 4 patiënten die vandaag de 2e dag van hun meerdaagse chemokuur ingaan. Daarnaast liggen er op haar unit ook nog 3 niet-kurende patiënten. Elke kuur bestaat uit meerdere zakken met chemo, maar ook moeten tussendoor middelen tegen misselijkheid worden ingebracht via het infuus. Het zijn lange en ingewikkelde schema's die nauwgezet moeten worden gevolgd. Als de kuur start moet de patiënt om het kwartier worden gecontroleerd op bloeddruk en temparatuur om te controleren of hij niet verkeerd reageert op de kuur.

Ik woon een multidiscplinair overleg bij van dietetiek, geestelijke verzorging, transferverpleegkundige, activiteitenbegeleiding en fysio, waarbij de verpleegkundige van de afdeling MDL alle patiënten met hen doorspreekt. Per persoon worden plannen gemaakt en/of bijgesteld. De transferverpleegkundige is de hele dag aan het overleggen met verpleeghuizen en verslaafdeninrichtingen over patiënten die medisch klaar zijn met hun behandeling en overgeplaatst kunnen worden. Moeilijk om een passende plek voor hen te vinden. Een oudere patiënte van MDL heeft besloten dat ze het logeerplekje in het verzorgingshuis toch niet wil gebruiken. Ze wil naar huis en niet naar het logeeradres "dan moeten ze me halen, want ik ga niet!". De transferverpleegkundige overlegt met familie en thuiszorg wat er voor morgen geregeld kan worden. Het lukt! Ze kan naar huis.

Eén van de andere patiënten heeft bloedarmoede. Ik mag bloedplasma halen bij het lab. Hij knapt er enorm van op en we lopen samen een stukje over de gang. Meneer is blij weer eens iets te zien anders dan zijn kamer.

Mascha is de held van de kuurpatiënten. Alle heren liggen dapper aan het infuus. Voor één van hen is het de laatste van 12 kuren en daarom hangt de verpleging slingers aan zijn bed. Iedere zak brengt naar we hopen hun genezing een stapje dichterbij.

Geen opmerkingen: