dinsdag 12 februari 2008

Gezamenlijk belang

Belangrijkste evenement van deze werkweek waren de onderhandelingen met de medisch specialisten over het uurtarief. Het heeft de overheid behaagt om de "lumpsum" vergoeding die het ziekenhuis kreeg voor de beloning van de medisch specialisten af te schaffen in 2008 en over te gaan op een uurloon. Er is een gemiddeld uurloon bekend gemaakt en de bandbreedte waarbinnen ziekenhuis en specialisten het eens moeten worden.

Deze politieke stelselwijziging heeft grote invloed op de specialisten: zij gaan hun inkomen anders verdienen, maar ook op het ziekenhuis: wat we per uur betalen moet wel uit kunnen binnen de opgestelde begroting.

Voor beide partijen is deze discussie een nieuwe discussie en het is dan ook vooral zoeken naar wat we als gemeenschappelijk belang hebben om zo snel mogelijk financiële zekerheid te kunnen bieden aan ALLE betrokkenen.

De sfeer bij de onderhandelingen is scherp maar ook constructief. Kan niet anders zeggen. Hoor om mij heen in de ziekenhuiswereld toch ook wel andere geluiden. We willen en moeten er samen uit komen. Een maatschappelijk verantwoorde oplossing zoeken is de gezamenlijke missie. Wordt vervolgd.

Geen opmerkingen: