zondag 23 maart 2008

De pianist

Edwin de Vries vertelde op 16 maart in het Zaantheater in ‘De Pianist’ het aangrijpende en waargebeurde verhaal van de Pools-Joodse pianist en componist Wladyslaw Szpilman. Samen met de Nederlandse pianist Yoram Ish-Hurwitz vertelt hij een even intrigerende als boeiende geschiedenis. Ish-Hurwitz speelt de alter ego van Szpilman en brengt muziek van Chopin en Szpilman zelf ten gehore, als rode draad door de voorstelling. Het verhaal De Pianist is in 2002 bekend geworden door de verfilming ervan door Roman Polanski. Polanski won er een Gouden Palm, 3 Oscars en 7 Césars mee.


Op 23 september 1939 speelt de jonge Wladyslaw Szpilman live in de radiostudio ‘Nocturne in d-mineur’ van Frédéric Chopin. Een voltreffer op de studio maakt een abrupt einde aan het concert. Hij wordt gedwongen om te gaan wonen in het getto van Warschau, waar hij als pianist in een café werk vindt. Wanneer in 1942 zijn hele familie op transport naar Treblinka wordt gesteld, wordt hij gered door iemand van de Joodse ordedienst die in hem de bekende pianist herkent. Hij duikt onder. Na de liquidatie van het Getto en na de vernietiging van Warschau weet hij in de verlaten stad in totale eenzaamheid opnieuw te overleven.
De combinatie van het afschuwelijke verhaal van Szpilman's leven en de ingetogen muziek van Chopin/Szpilman maakt het tot een bijzondere ervaring. Wat een groot cadeau van de heren de Vries en Ish-Hurwitz op deze regenachtige zondag en lief verjaarscadeau van Michiel en Anita. Nog uren later zitten we allemaal met een akelig gevoel aan tafel. Wat kan inshemelsnaam dit soort onrecht rechtvaardigen? Niets!

Geen opmerkingen: