woensdag 12 maart 2008

Delen medicijnen bespaart

Ziekenhuizen kunnen flink besparen door patiënten dure medicijnen te laten delen. Dat meldde ziekenhuis Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) op basis van eigen onderzoek maandag. Het MCL stelt dat verpakkingen van geneesmiddelen een standaardinhoud hebben. Omdat de dosering afhankelijk is van het lichaamsgewicht, blijft er vaak medicijn over. Daarbij komt dat geneesmiddelen vaak na opening beperkt houdbaar zijn. Wat over de datum is, gaat in de afvalbak.
Door patiënten met dezelfde medicijnbehoefte te clusteren, wist het MCL in een jaar tijd 70.000 euro te besparen. Het ziekenhuis gebruikt medicijnen die nog houdbaar zijn en normaal zouden worden weggegooid, nu voor andere patiënten met dezelfde aandoening.
(bron: 10 maart 2008, NU.nl)


(bron beeld: les trois grasses)
In het Spaarne clusteren we medicatie al voor de meest voorkomende medicatiesoorten. Er is ook nog medicatie op naam en daarvan gaan soms dingen bij het afval, bijvoorbeeld omdat de patiënt al naar huis mocht. Hopelijk kunnen we met het project zorgpaden en electronisch medicatie bestellen dit verder optimaliseren.

Geen opmerkingen: