zaterdag 8 maart 2008

Placebo - it is in the mind

NRC Handelsblad: 6 maart 2008 Dure neppillen helpen beter dan goedkope. Dat blijkt uit een experiment waarbij betaalde vrijwilligers elektrische stroompjes in hun pols kregen toegediend om het effect van een nieuwe pijnstiller te meten.

Voorafgaand aan het experiment kreeg de helft van de ruim 80 deelnemers een informatiebrochure waarin stond dat de pijnstiller 2,50 dollar kost. De andere helft kreeg te lezen dat het om pilletjes van tien dollarcent ging. De deelnemers werden gefopt, met toestemming van de medisch- ethische commissies van het Massachusetts Institute of Technology waar het experiment is uitgevoerd. In werkelijkheid slikten alle deelnemers dezelfde neppil (placebo).
De neppillen werkten goed en de dure bevielen duidelijk beter dan de goedkope. Ruim de helft van de proefpersonen voelde minder pijn met de goedkope pil, terwijl de dure pil bij 85 procent van de mensen tot minder pijn leidde.
De onderzoekers schrijven in hun artikel in het gisteren uitgekomen Journal of the American Medical Association dat hun resultaten verklaren waarom mensen een voorkeur hebben voor dure geneesmiddelen. En klagen over minder werking en meer bijwerkingen als die dure medicijnen worden vervangen door goedkopere generieke pillen, hoewel er dezelfde actieve stof in zit.

Geen opmerkingen: