zondag 22 februari 2009

Arkeoloji Müzesi, Gülhane Park

donderdag 19 februari 2009: We staan na een vlot ontbijt voor de deur van het Archeologisch Museum van Istanbul, dat op het terrein ligt van Topkapi. Het museum bezit een van de rijkste klassieke collecties. Hoogtepunten van het museum zijn wat ons betreft:

Het Verdrag van Kadesj uit 1269 voor Chr en daarmee het oudste overgebleven vredesverdrag ter wereld tussen de Egyptenaren en de Hettieten. Hieronder een fragment. Bijzonder om voorwerpen die je kent uit de geschiedenisboekjes "life" te zien.


De prachtige Iznik tegels uit het Cinili paviljoen bij de ingang, maar ook de mooie voorwerpen van geglazuurd aardewerk in het paviljoen. Een ramp voor een keramiek liefhebber, want je komt er nooit meer weg.


De prachtige sarcofagen uit de koninklijke necropolis van Sidon (Libanon).


Het glaswerk uit Syrië. Na meer dan 2000 jaar nog altijd zo mooi.

Na zoveel cultuur gaan we uitwaaien op een terrasje in het Gülhane park (de voorhof van het Topkapi paleis). Hoewel het zetten en schenken van thee hier ook als een cultuur uiting zou kunnen worden gezien.


Het uitzicht over Bosporus en Zee van Marmara is weer 'stunning'. We zien heel goed de prinsen-eilanden liggen.

Blij dat de politie in Nederland niet zulke moderne logo's heeft!


's Avonds gaan we chique uit eten in een Byzantijnse cisterne Sarnic. Gelegen aan het mooie Sogukcesme Sokak straatje. Zoals de foto laat zien is het zowaar begonnen met regenen, gelukkig is deze cisterne wél waterdicht.

Het eten is voortreffelijk evenals de bediening. De meegebrachte dikke truien (want zo'n cistene zal wel koud zijn) liggen nutteloos op een stoelleuning, want het is er heerlijk behaaglijk en sfeervol.
Op de terugweg naar het hotel een plaatje van de Blauwe Moskee 'by night'.

Geen opmerkingen: