zondag 22 februari 2009

Nieuwe Moskee, Grand Bazaar en Topkapi

Maandag 16 februari 2009: We wandelen naar de Gouden Hoorn. Altijd mooi een stad aan het water. Hier is het water echt overal: Gouden Hoorn, Bosporus, Zee van Marmara. Waar je ook bent, je bent altijd vlakbij een oever.

We bezoeken de Yeni Cami (nieuwe moskee). Het woord "nieuw" in de naam van de moskee is een rekkelijk begrip. De bouw van de moskee is namelijk gestart in 1597. Op de grote binnenplaats een glazen kist met de bidkleedjes.

Goed zichtbaar op de foto onder is de (verlichte) loge van de Sultan. De loge is voor in de moskee, want niemand mag met zijn rug naar de Sultan toezitten.


De centrale koepel van de moskee:

Op de kruidenbazaar (Misir Carsisi) kopen we appel- en citroenthee.

Daarna gaan we via allerlei marktjes en straatjes naar de Grand Bazaar. Een mobiele faxservice op de markt!



De Grand Bazaar is en aantal overdekte passages vol met winkeltjes. Naast de gebruikelijke toeristenrimram vooral veel kleding en veel juwelen. Het lukt me niet ondanks flink veel rondjes een mooie handtas te vinden. Allemaal van die kitschige modellen of te klein voor alle rommel die ik elke dag achter me aansleep.


We zijn redelijk vroeg terug in het hotel om alle bagage af te laden die we toch nog hebben weten te kopen onderweg. Er is tijd genoeg om ook het Topkapi paleis te bezoeken. Opschrift boven de ingang van de Harem van de Sultans. In de topdagen zaten er hier tot 1000 concubines!

De tugra van de sultan (persoonlijk monogram) bij het Paviljoen van de Heilige Mantel:


Ben helemaal verliefd op de blauwe Iznik tegels! Hier een exemplaar uit de circumsissiekamer.


Prachtig blauwe tableau met koranteksten in het Bagdadpaviljoen:
Vanaf het paviljoen heb je een adembenemend uitzicht over Gouden Hoorn, Bosporus en Zee van Marmara!

Geen opmerkingen: