maandag 29 juli 2013

Swaziland MaxART programma - community meeting Imbilani

Op een community meeting geweest in Imbilani community bij de heilige berg in Swaziland waar veel koningen zijn begraven. Er waren zo'n 360 bezoekers en er werden ruim 150 mannen getest. De aanwezigheid van de chief, een parlementariër van de regio, mensen van het ministerie, maar ook een beroemde Swazi voetballer helpen om jongeren en mannen naar de meeting te krijgen.

Op de community meeting hebben 2 middelbare scholen gedebatteerd over de hindernissen die jongeren ondervinden om HIV testing te laten doen en om bij HIV hulpverlening te komen. Het was een mooi debat om te volgen.

Na afloop met 5 jongeren gesproken over verliefdheden, vriendjes/vriendinnetjes en seksualiteit. De verschillen met onze nederlandse jongeren is enerzijds heel groot (niet praten met je ouders dat je een vriendje hebt, moeten trouwen met je 1e vriendje), anderzijds ook weer vergelijkbaar met hun gegiechel over sex.

De chief van de community heeft zijn gemeenschap toegesproken over hun rol bij het ondersteunen van patiënten. De noodzaak om niet naar een traditional healer te gaan maar je te laten testen bij een healthcare facility. Hij is een rolemodel.

Geen opmerkingen: