zondag 6 april 2008

Oneerlijk

30 maart 2008: na helaas het verschijnen van de zomertijd te hebben gemist iets later op weg naar Zwaagdijk West. Op bezoek bij Cees en Helma. Helma weet sinds kort dat zij ongeneeslijke alvleesklierkanker heeft. In Nederland wordt per jaar bij ongeveer 1.400 mensen alvleesklierkanker vastgesteld. Statistische gegevens. Maar nu is het iemand die je goed kent. Die verdorie nog niet eens 40 is en 4 jonge kinderen heeft.

De chirurg die haar heeft geopereerd heeft de galblaasuitgang omgelegd omdat de tumor die helemaal belemmerde. Ook is de 12-vingerige darm er uitgehaald. Weghalen van de tumor zelf bleek niet mogelijk. Hij zit vast aan een groot bloedvat. En daarmee is haar lot bezegeld. Het is zo oneerlijk en moeilijk te verteren dat er voor haar geen genezing meer mogelijk is. Ze heeft het er zelf erg moeilijk mee. Niet meer mee zullen maken hoe de kinderen ouder worden en hun weg in het leven vinden. En de zorg om Cees die er straks alleen voor staat met de 4 jongens. Zo snel als ze kan plakt ze foto albums in voor de kinderen als cadeau voor later.

Binnenkort gaat ze met haar moeder naar Lourdes. Ik hoop op en bid voor een wonder voor haar. Als de medische wetenschap haar niet kan helpen, dan moeten hogere machten het maar regelen. Zo'n lief mens, zo jong: die mag toch niet zomaar sterven.

(foto: YW, Buenos Aires, 20-12-2007)

Geen opmerkingen: