vrijdag 18 april 2008

In de rol van patiënt

18 april 2008: Al sinds september heb ik in toenemende mate last van mijn maag. Omdat ik die tijd besloot van baan wisselen na 21 jaar, dacht ik dat het vooral stress zou zijn. De klachten leken zorgden er in januari voor dat ik op de HAP terecht kwam. Gastritus vond de dienstdoende huisarts. Heliobacter gokte ik samen met de huisarts in maart toen de klachten terugkwamen. Toen de triplekuur geen wonder verrichtte en ik 's nachts wakker lag van de pijn, mezelf maar op dieet gezet: vet- en alcoholvrij. Zucht. Marjan en Ellen hoorden me zuchten en vonden dat ik eindelijk naar een specialist moest. En zo toog ik woensdag naar onze MDL-arts. Hij vermoedt zure reflux. Bij (zure) reflux stroomt maagzuur in de slokdarm (oesofagus) terug vanuit de maag. De maag is beschermd tegen dit sterke zuur (zoutzuur) door het maagslijmvlies. De slokdarm heeft niet zo'n beschermlaag en het zuur wat hier terechtkomt kan klachten geven. De symptomen kloppen allemaal.

Donderdag echo gehad: alles zag er goed uit. De MDL-arts heeft vandaag een endoscopie gedaan. Voluit: Oesofagus-Gastroduodenoscopie. Scrabble je mee? Zag erg op tegen het onderzoek. Vooral na wat ik had meegemaakt bij mijn dagje op interne meelopen. Collega Marita kwam support geven. Het was even doorbijten (op de bijtring) en veel concentreren op de ademhaling, maar toen zat er gelukkig weer op. Geen enge dingen op de endoscopie te zien.



Rik brengt uit pure opluchting 40 rode rozen mee. Mijn vorige bos van 40 rode rozen was op mijn 17e verjaardag. Komt er toch nog wat goeds van die akelige maag van me.

Geen opmerkingen: