zaterdag 10 januari 2009

Meknés

Maandag 29 december 2008: met de trein van Rabat naar Meknés.
De petit taxi brengt ons door een zonnige stad naar een enorm plein Place El Hedim. Vandaar rollen we de koffers door de steegjes van de soukh naar Riad Bahia.
De Riad is echt prachtig. We moeten allerlei trapjes op en af en scherpe hoeken om naar onze kamer. We kijken uit over de daken van Meknés waar oude (olijfdrogen) en nieuwe (satelietschotels) technieken gebroederlijk samen gaan.



Snel de stad in, want we zijn hier niet zo lang helaas. Het Dar Jamaï museum is niet erg indrukwekkend, maar wel een mooi gebouw gebouwd in 1882 door een adelijke familie. Er is een prachtig ingerichte paleiskamer.

Na de lunch gaan we door de Bab el-Mansour de oude stad in door de wolwerkerswijk.
In het koninklijk gebied ligt het Mausoleum van Moulay Ismail. Hij was één van de grootste heersers van Marokko en had Meknés als zijn hoofdstad aangewezen. Zijn mausoleum is deels voor niet-moslims toegankelijk.



Naast het koninklijk paleis leven nog wat mensen in stalletjes, want huizen kun je het niet noemen. Krijg er kippevel van.

Voor de bevolking van Meknés heeft deze sultan enorme bouwwerken laten neerzetten waaronder een hele grote graanopslag, die helaas bij de grote aardbeving van Lissabon (1722) is ingestort.
's Avonds de Soukh in. Heel anders weer dan in Rabat. Prachtige textielwinkeltjes.

Geen opmerkingen: