zaterdag 10 januari 2009

Fés

31 december 2008: We gaan naar Fés el-Jedid - het joodse deel van de oude stad. We bezoeken de Danan synagoge, het is een 17e eeuwse synagoge. De joodse mellah is zwaar in verval, zoals de foto van het huis van de rabbi laat zien.

Onder begeleiding van een "gids" die om 10 uur 's ochtends al een flesje wodka ophad bezoeken we de joodse begraafplaats. Je kunt zien dat de joodse gemeenschap hier ooit vrij groot was.

We lopen in de stromende regen van de mellah naar de soukh en bezoeken het Fondouk el-Nejjarine (houtmuseum). Het gebouw was vroeger een karavaanserai (hotel) en is prachtig gerestaureerd. De collectie is een soort variatie op theo&theo "creatief met kurk".

Het zijn lange soukhs achter de Bab Boujeloud. Soms is het een enorm doolhof, een ware speurtocht naar de bezienswaardigheden.

Onverwacht treffen we een heuse kamelen slager.

We bekijken de Zaouia Moulay Indriss II (niet echt toegankelijk voor niet-moslims) en bezoeken de Medersa El-Attarine, die in 1325 is gebouwd.


Het gaat steeds harder regenen. We schuilen in het bekende restaurant Lannibra, gevestigd in een rijkelijk gedecoreerd 14e eeuws paleis.
Op de terugweg zien we een stukje Marokkaanse gezondheidszorg en doen we boodschappen voor Oud & Nieuw.

Nergens wijn te vinden - dus klinken we met appelsap (met prik!). Het is op straat en in onze Riad doodstil.

Geen opmerkingen: