zaterdag 10 januari 2009

Marrakech

2 januari 2009: We starten met het museum dat is gevestigd in het oude huis van Yves St. Laurent. Je ziet hoe de mode-koning een oude marokkaanse villa in stijl heeft gemoderniseerd. De collectie van het museum is aardig, maar vooral de tuin is erg mooi. In de museumwinkel extreem leuke sieraden. Helaas beetje boven budget.


Het Musée de Marrakech is gevestigd in Dar Menebhi, een paleis uit de 19e eeuw. Het is een prachtig pand met veel tegelmozaiken. Je kijkt er je ogen uit.


Om de hoek zit de grote Medersa Ben Youssef (koranschool). De school is in de 14e eeuw gesticht en in de 16e eeuw herbouwd. De leerlingen zaten in kamertjes in gangetjes met allerlei doorkijkjes. Veel kamers kijken ook uit op de grote binnenplaats van de Medersa.






Het is een zeer bijzonder gebouw. We blijven dan ook fotograferen. Vooral de binnenplaats met de daaraan gelegen gebedsruimten zijn duizelingwekkend mooi.




We bezoeken de Koubba Ba'Adiyn. Hij is 1106 gebouwd en was onderdeel van een moskee, die is verwoest door de Almohaden. Het paviljoen is pas in 1948 weer herontdekt en ligt eigenlijk net op/onder straatniveau.


We zijn nog net op tijd voor Palais Bahia, een grandioos paleis uit de 19e eeuw vol geschilderd houtsnijwerk, tegeltableau's en een grote tuin. Wat woonden deze vizieren als koningen!


's Avonds eten we op La Place, waar het weer bruist en gonst.

Geen opmerkingen: