zaterdag 10 januari 2009

Moulay Indriss - Volubilis



dinsdag 30 december 2008: de chauffeur pikt ons op en brengt ons naar het bergdorpje Moulay Indriss. We hebben een prachtig uitzicht op Meknés als we de stad uitrijden.

Moulay Indriss is een verarmd bergdorpje, waar de grote attractie het mausoleum van de achterkleinzoon van de profeet Mohammed is - Moulay Indriss. Hij is de stichter van de eerste koninklijke dynastie van het land. Gesloten voor niet-moslims. De steegjes in het dorpje zijn steil en smal. Alle transport gebeurt daarom met ezeltjes.
Een gids neemt ons op sleeptouw en via allerlei steegjes komen we op de top van een "tegenoverliggende" berg, zodat we mooi uitzicht hebben op het dorpje.

Op naar Volubilis. Een stad die in de 3e voor Christus onder de Mauretanische koningen tot bloei kwam en in 40 na Christus door de Romeinen werd geannexeerd. In 3e eeuw AD is de stad verlaten door de Romeinen en heeft Moulay Ismaël de stenen grotendeels laten ophalen voor de grote bouwwerken in Meknés. Toch kun je nog goed de "footprint" van de stad zien. Er zijn heel veel mozaieken bewaard gebleven. Indrukwekkend. Ligt toch al eeuwen blootgesteld aan weer en wind.
(de centrale Via)

(de triomfboog)

(mozaik van Diana)
Onderweg naar Fés kopen we granaatappelen en genieten van het uitzicht. Eerst is alles heel groen en dan wat bergachtiger. We zien de besneeuwde toppen van de Atlas (er is daar zelfs een skiresort!).



De Riad is weer indrukwekkend, vooral als je de fantasieloze gevels in ogenschouw neemt waar ze zich achter verstoppen.

We lopen naar de soukh. De soukhs van Fés zijn berucht om hun onoverzichtelijkheid. Maar we zijn niet voor niets Nederlanders, ontdekkingsreizen zitten ons in het bloed. Dus we houden vol en komen inderdaad weer terug bij de poort waar we de soukh zijn ingegaan.

Geen opmerkingen: