zaterdag 26 januari 2008

Auto immuun systeem gekaapt

Soms is het menselijk lichaam in staat tot kleine wonderen. Lees en verwonder u:

Een Australisch meisje heeft spontaan een nieuwe bloedgroep gekregen nadat zij een levertransplantatie had ondergaan. Ook heeft zij het immuunsysteem van haar donor geadopteerd. Dit maakte het kinderziekenhuis van Westmead in Australië bekend. Volgens haar behandelend arts is het de eerste keer dat dit zich heeft voorgedaan.

Demi-Lee Brennan was negen jaar oud toen ze ernstig ziek werd en een levertransplantatie moest ondergaan. Negen maanden later ontdekten artsen dat haar bloedgroep was veranderd en dat ze het immuunsysteem van haar donor had overgenomen. Dit kwam doordat stamcellen van haar nieuwe lever naar haar ruggenmerg zijn gegaan.
Het meisje is inmiddels 15 jaar en gezond. Haar arts heeft de afgelopen jaren veel lezingen gegeven over dit geval. Hij kwam tot de conclusie dat het een unieke zaak betrof. Donderdag verschijnt er een artikel over deze zaak in het geneeskundige tijdschrift: The New England Journal of Medicine. Artsen proberen nu uit te zoeken waar dit door werd veroorzaakt en of dit ook op andere patiënten van toepassing kan zijn.

bron: de Telegraaf met dank aan G!

1 opmerking:

Betsy zei

Het is een byzonder geval. Zou best wel eens gunstig kunnen zijn voor (het minder) afstoten van haar transplantatielever...