zaterdag 26 januari 2008

Puzzelstukjes

De tweede week Spaarne achter de rug. Door de vele gesprekken beginnen zo langzamerhand de puzzelstukjes wat op hun plaats te vallen. Steeds meer krijg ik zicht op de belangrijke dossiers en waar de komende maanden mijn tijd vooral mee zal zijn gevuld. Een groot deel van de week is gevuld geweest met bezoeken aan medisch leiders. Vaak gecombineerd met een rondleiding over hun afdeling. Het blijft indrukwekkend om te zien hoeveel toewijding en techniek er in de patiëntenzorg wordt gestopt.

Maandag ging het poliafspraken systeem van Epic 'live' voor toekomstige afspraken. Een spannende dag voor iedereen in huis. Zou alles werken? Het Epic team uit de VS en uit ons eigen ziekenhuis had niets aan het toeval overgelaten: briefjes om patiënten te attenderen op langere wachttijden, reserveprinters voor als er ergens iets uit zou vallen en een groot team voor ondersteuning op de werkvloer. 's Nachts waren nog 40 pc's bijgeplaatst. De introductie was spannend voor iedereen. Rondje over de poli's: assistenten met rode konen aan het werk, want spannend is het en je moet natuurlijk er aan wennen. Op één poli was het iemand te veel geworden: 10 telefoontjes in de wacht en 8 mensen aan de balie met een nieuw systeem. Maar de volgende dag zat ze er weer stralend en vol goede moed.

Dinsdag werd het orgel van de kerkzaal in gebruik genomen. Een modern Flentrop orgel in de ruime, witte kerkzaal. Voor mij bijzonder omdat ik ooit 5 jaar lang al mijn vrije tijd doorbracht rond de restauratie van het Garrelsorgel in Purmerend door de firma Flentrop. Weerzien dus met oude bekenden, maar ook kennismaken met de kloosterzusters die vroeger in de Maria Stichting (rechtsvoorganger Spaarne) werkten. Ook budgetcommissie, waarin de spelregels voor het investeringsbudget voor de komende 10 jaar worden uitgedokterd. 3 Vakgroepen mochten proefdraaien. Het leidt tot verhitte discussies over hoe je om moet gaan met investeringen in nieuwe dingen of in dingen die door wet/regelgeving eerder moeten dan gepland. En waar betalen we innovaties van? De discussies zijn behoorlijk heftig, maar er wordt ook veel gelachen. We zijn er nog niet met de spelregels, maar hebben wel slagen geslagen.

Donderdag blijkt dat patienten in de administratie "ontdubbeld"zijn op basis van paspoortgegevens. Wat de amerikanen niet konden weten was dat in Nederland ouders hun kinderen op hun paspoort kunnen hebben. Vandaag liepen we er tegenaan dat soms dus patiënten terecht "dubbel" in het systeem stonden. Die nacht heeft het team alle soortgelijke gevallen opgespoord in de oude database (3000 stuks) en gecontroleerd. In een zeer beperkt aantal gevallen (zelfde voorletters) was de ouder/kind ontdubbeling ook opgetreden en is dit gecorrigeerd. 's Ochtends een schone database voor de poli's gereed. Petje af voor snelle afhandeling van de storing. Dit geeft goed gevoel voor rest van het traject.

Vrijdagochtend een lange sessie met de leverancier van ons electronisch patiënten dossier en ons electronisch verpleegkundig dossier Norma. Toen Norma een paar jaar geleden in gebruik werd genomen in het ziekenhuis was het binnen Nederland een revolutionair systeem, maar we lopen nu tegen de grenzen aan omdat het aantal gebruikers en toepassingen groeit. Het systeem loopt steeds vast in zijn processingcapaciteit, waardoor artsen, verpleegkundigen en poli-assistenen tijdelijk niet in het systeem kunnen. Dat is verschrikkelijk omdat in het EPD alle gegevens staan inclusief alle radiologische gegevens. Bovendien regelt het systeem de "werklijsten" waarin iedereen kan zien wat hij/zij moet doen. De storingen leiden dan ook tot veel irritaties. We brainstormen met de leverancier wat de oorzaak kan zijn en hoe we in ieder geval de overlast voor de gebruikers kunnen verminderen. Na anderhalf uur discussieren ligt er een voorstel met planning op tafel, zodat we over 2 weken minder storingsgevoelig zijn.

Bezoeken aan de intensive care, de cardio care uniten de spoedeisende hulp gaven het beeld van keihard werkende teams, die door hun specialisten op handen worden gedragen. Op alle afdelingen zorgen omdat het bijna niet mogelijk is om aan nieuwe verpleegkundigen te komen.

(bron foto: website spaarneziekenhuis)

Nog even langs het Epic team dat het hele weekend zal doorwerken omdat we maandag helemaal live gaan op alle poli's (oude planningsysteem uit de lucht), op de OK en op de Spoedeisende Hulp. Dat wordt een spannende dag. Dus maandag om 7 uur beginnen we met een laatste briefing.

Geen opmerkingen: