maandag 7 januari 2008

Petito Moreno

05-01-2008 (moet nog erg wennen aan de 8) Met de bus rijden we naar het nationale park naar het Peninsula Magalhaenes. Opeens zie ik hem liggen: de Petito Moreno gletsjer aan de Brazzo Norte. Zelfs van ver is hij al supermooi. Elke bocht brengt hem dichterbij en maakt hem indrukwekkender. Vanuit de bus met een bootje naar de uiterste hoek van de gletsjer. We krijgen op het strand in het zonnetje met windkracht 7 uitleg over de glacier. Hoe de gletsjer steeds optrekt over het Lago Argentino en de Brazzo Norte tot hij het peninsula bereikt. Na afsluiting stijgt het water van de Brazzo Norte. Het verschil is wel eens 26 meter geweest. Het verschil is nu 5 meter. De druk van de Brazzo Norte en de erosie van de gletsjer zorgen om de paar jaar voor een doorbraak waarbij een groot deel van de gletsjer instort. De laatste keer vond dit natuurgeweld plaats in 2006. Men verwacht voor maart-april de volgende doorbraak. De gletsjer is in een positief evenwicht. Hij groeit, breekt af, groeit, breekt af etc. etc. Elke dag verschuift het middelste ijs zo´n 2,5 meter naar voren. Het ijs dat nu vooraan ligt is 400 jaar oud. Dus een snel, jong ijs!
Met "crampons" om gaan we de gletsjer op. Dat is raar!!! Je loopt over een soort slush puppy ijs met allemaal water en beekjes en spleten en gaten en TOCH zak je er NIET door heen. Het gaat totaal in tegen alles wat onze moeders ons hebben geleerd in Nederland. NIET op het IJS als er water op staat. Het blijkt echt te houden en na de eerste vreemde minuten is het gewoon een geweldige ervaring. We lopen door een blauwe wereld en horen gorgelend water in de sinkholes. We lopen niet over paden, maar gewoon over natuurlijke richels en spleten. Wat is dit mooi.

Met een whiskey on natural rocks sluiten we de tocht af over de gletsjer. Nog tijden kijken we vanaf de balkons naar brokken ijs die van de gletsjer afvallen.

De bus brengt ons ook naar de kant van het Lago Argentino van de Petito Moreno. Daar kun je pas echt zien wat een ijsmassa hier bezig is naar beneden te schuiven. Af en toe hoor je een soort kanonsschot: dan scheurt er ergens een stuk ijsmassa in 2. Het is enorm indrukwekkend. Wouldn´t have wanted to miss this in the whole world.

1 opmerking:

Betsy zei

Mooie plaatjes lieverd.. en dan de volgende dag zit je in de tropische jungle aan het zwembad...