vrijdag 21 december 2007

Buenos Aires

10 uur staat Jack klaar voor de rondleiding Buenos Aires. We bezoeken eerst de mega shopping mall Abasto tegenover het hotel. Men heeft met veel watten een kerstlandschap in de hal gecreeerd. We krijgen er een beetje de slappe lach van! We weerstaan de verleidingen van de vele winkels want de hele dag met boodschappen zeulen is natuurlijk niks. Met de oudste metro van Zuid Amerika (ligne A) naar het Congresso. De metro heeft nog houten bankjes en ziet er schattig uit, voor zover dat is te beoordelen in een coupe die echt helemaal afgeladen is. Je hoeft niet bang te zijn dat je valt als de metro remt, want daarvoor is geen plaats. Vanaf het Congresgebouw met het Plaza de Due Congresso lopen we de Avenida de Mayo af.




Drinken wat bij het beroemde Café Tortoni, waar de obers in pak met vlinderdasje rondlopen. Voor de deur staat een scharensliep, die zijn slijpsteen op de fiets aandrijft! We steken de Avenida 9 de Juilio over. Die heeft maar liefst 16 banen en dan nog 2 parallelwegen, dus samen goed voor 22 stroken. Daar weten de argentijnen met gemak 30 van te maken, dus het oversteken neemt wat tijd in beslag. We horen het vuurwerk knallen van een demonstratie. Het zijn er vandaag 6! Op het Plaza de Mayo is het toch even slikken als je denkt aan de dwaze moeders die hier jaar in jaar uit elke week opheldering kwamen eisen over de verdwijning van hun kinderen. Dan is het roze suikergebakje aan het eind van het plein (het presidentiële paleis) Casa Rosada ineens een stuk minder lieflijk. Erik en Jeroen willen weten wie Evita was en wie de dwaze moeders zijn. Leren ze die kinderen wel wat op school?
We bezoeken de Catedral Metropolitana, die voor de argentijnen vooral belangrijk is omdat de tombe van de held Gerneraal José de San Martin er staat. Een paar mooie plaatjes geschoten van mariabeeldjes voor mijn verzameling. Wat fotografeert mijn nieuwe camera mooi en makkelijk trouwens. Heerlijk hoor. Met de taxi naar La Boca, een wat toeristisch kunstenaarswijkje maar leuk voor de indruk.
Erik gaat op de foto met een wat verlopen tangodanseres met gat in panty. De haven van La Boca schijnt te zijn schoongemaakt. Ben benieuwd hoe het er voor de schoonmaak uit zag. Want het was er VIES. Allemaal troep in het water en een stank. Met de bus naar Plaza de Mayo terug en lopen naar de wijk Puerto Madero. Hartstikke hippe wijk met lofts in voormalige pakhuizen. We lunchen naast het Plaza de Reina Holanda. Een door nederlandse ondernemers ingericht grappig pleintje.

De lunch is overdadig te noemen. De lomo is goed voor een gezin, maar wordt hier p.p. geserveerd. Na afloop zitten we uit te buiken en komt er ook geen tempo meer in. Een taxi brengt ons naar Recoleta, maar daar strijken we meteen maar weer op een terrasje neer. Een grappig terras want het hoort bij een locale brouwerij die ter plekke in de kroeg staat. We drinken geen bier maar heerlijk limoensap met water. Uiteindelijk toch maar in de benen. Op een pleintje staat een ficus met een stamomvang van een meter of 10. Doorsnede metertje of 3,5. Hele stuttenopstelling houdt het gevaarte overeind. Door een bezoek aan de Iglesia de Nuestra Senora de Pilar )1732) is de begraafplaats van Recoleta net 5 minuten dicht. Stom van ons. Maar dan moet die overmorgen maar. Met de taxi naar het Palaza de Agua, een gebouw waar vroeger een groot basin in zat voor drinkwater. Dan naar de Avenida Santa Fe. Daar zit El Atenea. Een supergrote boekhandel in een voormalig theater. Op een theaterpodium kun je drinken. We vullen de leesvoorraad aan met engelstalige boeken en genieten van al die winkelende-lezende mensen.

We wandelen terug naar het hotel en zijn na een ijsje bij Munchi en waterkopen in een soort hypermarche helemaal op. Lekker naar bed. De eerste vakantiedag zit er op!

2 opmerkingen:

Betsy zei

hihi, misschien moet je nog wat sd kaartjes bijkopen voor je camera?
Het is goed om Erik en Jeroen mee te hebben. ze leren natuurlijk wel iets op school, maar er gaat nix boven er werkelijk zijn...

Yvonne zei

Vrees inderdaad dat ik niet uit ga komen met de 3 kaartjes. Zit nu al ruim boven mijn dagelijkse tax. Ga maar gewoon klikken denk ik en dan maar kaartje kopen. Het leven is zwaar.

Ja E&J leren hier geen schoolboeken wijsheid maar nuttig is het wel.