zondag 30 december 2007

Rawson y Punta Tombo y Gaiman

30-12-2007 Ja om 8.00 u staan we alweer klaar voor de bus. We rijden als eerste naar Rawson, de hoofdstad van de provincie Chubut. Daar ligt een mega-zodiac klaar die ons de atlantische oceaan opbrengt. Volgens Jack 10% kans om dolfijnen te zien. Welnee Jack: 100% kans! Het is echt fantastisch de Tonina Overa (Commerson's Dolphin) schieten als duivels door het water rond de boot en komen heel vaak even boven. Het is echt een geweldig gezicht!! We kunnen er maar niet genoeg van krijgen. Onderweg zien we ook nog pinguins en een zeeleeuw zwemmen. Midden op de open oceaan. This realy is big fun!





De 3 olanda zijn de enigen die luisteren naar de gids. Spaanssprekend excursie volk slaapt de hele dag in de bus. Als beloning krijgen we extra uitleg en mogen delen in de mate. Ook hoef ik maar te kikken en we maken een fotostop. Thx Daniel!

In Punta Tombo leeft de grootste pinguinkolonie van het continent, circa 800.000 stuks in het hoogseizoen. Allemaal Magellaan pinguins. Het mannetje arriveert als eerste en zoekt zijn nest van vorig jaar op. Het vrouwtje komt een paar dagen later. Na 2 weken legt het vrouwtje 2 eieren. Man en vrouw houden om de beurt de eieren 2 dagen warm in een buideltje op hun buik. De ander zoekt eten in zee.
Na 45 dagen wordt het kuiken geboren. Die krijgen vervolgens 85% van het eten dat de ouders verzamelen. De eerste dagen zitten ze nog in de buidel. In 3 maanden tijd groeien ze van 7 cm naar 45 cm en krijgen het gewicht van een volwassenpinguin. Als de jongen uitzwemmen naar Brazilie (waar ze niet aan land gaan) blijven de ouders nog een paar weken om aan te sterken en nog 1x met elkaar te vrijen. Daarna zwemmen ook de ouders naar Brazilie. Pinguins zijn 5 jaar nog kind en zoeken al vanaf het 1e jaar bij terugkeer naar hun geboortestrand een levenspartner. Ze worden gemiddeld 30 jaar oud en blijven meestal hun hele leven een stelletje. Romantisch dus.
Ze zien er zo lief uit, dat je blijft knippen met de camera. Erik heeft een grote pinguin knuffel gekocht en wil alle andere pinguinsoorten ook zien in zijn leven. A man with a mission.

In Gaiman (een settlement van rond de vorige eeuwwisseling van Welsh) houden we high tea bij Ty Gwen. Heerlijke taartjes en lekker veel thee!

Onderweg hebben we een mate kopje en lepeltje gescoord en drinken in het apartement echte mate. Leuk.

8 opmerkingen:

Betsy zei

overzichtelijk missie van Erik. Kun je als reisdoelen ook lekker de werled over.. van de galapagos via zuidpool, Zuid Afrika, Tasmanië en Australië naar nieuw Zeeland... Voor de keizerspinguïn zou je dus in de winter naar het zuidpoolgebied moeten...

Familie: Spheniscidae
Geslacht: Aptenodytes
Koningspinguïn (Aptenodytes patagonicus)
Keizerspinguïn (Aptenodytes forsteri)
Geslacht: Pygoscelis
Ezelspinguïn (Pygoscelis papua)
Adelie-pinguïn (Pygoscelis adeliae)
Stormbandpinguïn (Pygoscelis antarctica)
Geslacht: Eudyptes
Fjordland kuifpinguïn (Eudyptes pachyrhynchus)
Snares kuifpinguïn (Eudyptes robustus)
Grote kuifpinguïn (Eudyptes sclateri)
Rotspinguïn (Eudyptes chrysocome)
Schlegels pinguïn (Eudyptes schlegeli)
Macaroni-pinguïn (Eudyptes chrysolophus)
Geslacht: Megadyptes
Geeloogpinguïn (Megadyptes antipodes)
Geslacht: Eudyptula
Dwergpinguïn (Eudyptula minor)
Witvleugelpinguïn (Eudyptula albosignata)
Geslacht: Spheniscus
Zwartvoetpinguïn (Spheniscus demersus)
Humboldtpinguïn (Spheniscus humboldti)
Magelhaenpinguïn (Spheniscus magellanicus)
Galapagospinguïn (Spheniscus mendiculus)

Yvonne zei

misschien mag zijn moeder af en toe mee??

Anoniem zei

pinguïns zijn mijn lievelingsdieren!
Ik wil ook mee met Erik!!!!

Ing zei

Lieve Yvon, Erik en Jeroen,

Het verhaal wat je vertelt lijkt op onze oceaantocht in de Dominicaanse Republiek, alleen hebben wij nooit vissen gezien, wel veel water.
En daarbij genoten van een heerlijke lunche, we hoefden er niets bij te drinken.

Liefs Pa en Ma

ps. Yvon, die ouwe man probeert modern te zijn, maar red het niet meer. Hij heeft al drie keer geprobeerd iets hier voor jullie neer te zetten. Vandaar nu op deze oudejaarsavond ( Hoe toepasselijk ) even mijn hulp in deze. Dikke kus Je zus

Ing zei

Lieve kanjers,

Jullie mogen straks rond de klok van 12en een borrel van mij nemen.

Alvast de beste wensen.
Geef dit ook even door aan je lover.

Kus Je zus

Anoniem zei

Leuk om zo wat te lezen over dat stukkie Zuid Amerika dat wij nog missen. Maar de wind van Ushuaia, het uitzicht over het Beagle kanaal (wij zijn daar toen nog met een zeilboot, op weg naar Antarctica met een National Geographic crew voor een documentaire over leopard seals, meegelift naar Puerto Williams, aan de overkant, heerlijk geisoleerd en goede reuzekrab!). Wat er nu nog voor moois komen gaat roept fijne herinneringen op. Ruimte, zon, frisse lucht, prachtige bergen en gletsjers, hmmmmmmmmmmmmmmmmmmm, enige jaloezie is niet weg te drukken. Fijn begin van 2008!
Erik & Marieke

Yvonne zei

Enige jaloezie is op zijn plaats E/M. Het is hier super (maar jullie hebben meer vuurwerk).

Pa: nooit te oud om te leren hoor!

Yvonne zei

Mavrtje: welcome on board of the pinguin crew